Hopp til innhold

Nybakt mor og professor vil kutte ned på mammapermen

Norges yngste økonomiprofessor har forsket på effekten av mors fødselspermisjon. Og funnet ut at effekten for barnet avtar mye raskere enn man skulle tro.

Katrine Løken

FAMILIEFORSKER: Tobarnsmoren Katrine Vellesen Løken er tidenes yngste kvinnelige økonomiprofessor i Norge. Og forsker på familiepolitikk og effekten av mammapermen. Her poserer hun med sin ni uker gamle datter Sara. Gjett hvor lenge professoren selv skal ha permisjon?

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Katrine Vellesen Løken (31) ble 17. februar den yngste kvinnelige norske økonomiprofessoren gjennom tidene.

Den nybakte moren og professoren har familiepolitikk som forskningsfelt, og det er spesielt ett prosjekt som engasjerer henne.

Hør hele radiointervjuet med Vellesen Løken her.

Jeg har tenkt å begynne i jobb i august og gi resten av permisjonstiden til min mann.

Katrine Vellesen Løken, økonomiprofessor

Fant ingen forskjell

– Vi forsket på alle fødselspermisjoner i Norge og fant at mors permisjon gir positive og store langsiktige effekter for barnet, men bare frem til det er rundt seks måneder. Etter seks måneder finner vi derimot ingen effekter, sier professoren ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen (UiB).

Forskningsresultatene, som du kan lese mer om på UiB sine sider, har fått Vellesen Løken til å endre synet på mors fødselspermisjon. Etter hennes mening er de norske ordningene litt for gode, og mor kunne gjerne vært litt mindre hjemme med barna.

– Vi så ingen forskjell på om barnet, etter seks måneder, var sammen med mor, far eller besteforeldre. Dette er kanskje litt kontroversielt med tanke på debatten om at det er for tidlig å sende ettåringer i barnehagen, sier Vellesen Løken til NRK.

LES OGSÅ: Mammaperm gir skolevinnere

Tar bare ut et halvt år selv

– Du er selv nybakt mor. Hvor lenge skal du ha mammaperm?

– Sara er ni uker nå. Jeg har tenkt å begynne i jobb i august og gi resten av permisjonstiden til min mann. I Norge er ordningene som staten tilbyr så gode at nesten alle tar ut hele perioden, opplyser økonomiprofessoren.

Hjemme har hun ikke bare ektemannen, men også Oskar (2).

– Kan inspirere andre kvinner

Instituttleder Jan Erik Askildsen mener det er unikt at Løken har klart å bli professor i så ung alder. Han håper at hennes karriere vil bidra til å styrke rekrutteringen av kvinner til forskning og økonomifaget.

– Det er mange kvinner som studerer økonomi. Problemet har vært å få kvinner inn i faste stillinger. Her vil Katrine være et utmerket forbilde! Jeg tror at hennes suksess kan virke inspirerende for andre. Dessuten er hennes forskning på et felt av økonomi (familie, arbeidsmarked, helse) som typisk tiltrekker seg flere kvinner, sier Askildsen til NRK.

Katrine Vellesen Løken håper Askildsen får rett.

– Jeg synes det er kjekkere å bli kvinnelig professor, enn at jeg er den yngste professoren. Jeg håper å få andre kvinner til å satse på dette, sier hun.

LES OGSÅ: Legger opp til tross for OL-bronse