Hopp til innhold

NAV-regler tvinger ham til å droppe ut av studiet

Permitterte arbeidere får ikke dagpenger dersom de studerer ved siden av jobben.
– Det er bittert. Nå sitter jeg hjemme og tvinner tommeltotter og får ikke fullført studiene, sier Kenneth Karlsen.

Kenneth Karlsen

Kenneth Karlsen er tilbake ved sin gamle pult på Bergen tekniske fagskole. Industrimekanikeren fra Etne ville utvikle seg, og begynte i høst å studere maskinteknikk her.

Foto: Siri Løken / NRK

Industrimekanikeren fra Etne i Sunnhordland ville øke kompetansen og sikre sin egen arbeidssituasjon. Derfor begynte han i fjor høst å studere ved Bergen tekniske fagskole, ved siden av jobben ved Sunnhordland mekaniske verksted.

Men så ble han permittert fra jobben.

– Det var en uheldig situasjon å komme opp i, men jeg tenkte at siden jeg var nettstudent håpet jeg på at jeg skulle få mer tid til skolearbeid. Den gang ei. Det funker ikke slik i NAV-systemet, dessverre, sier 27-åringen fra Skånevik.

Måtte slutte med studiene

Nettopp fordi han var student, fikk han avslag på dagpenger fra NAV. Dermed måtte tobarnsfaren avslutte utdannelsen ved fagskolen for å få familieøkonomien til å gå opp.

– Det er bittert. Jeg kunne jo tenkt meg å bli ferdig med studiene, men nå sitter jeg hjemme og tvinner tommeltotter, sier han.

– De har ikke noe valg

Karlsen er ikke alene i denne situasjonen. Bare ved Bergen Tekniske fagskole er det minst 20 permitterte som har sluttet på studiene siden i høst.

– De aller fleste er jo voksne mennesker som har familie. De har ikke noe valg. De må slutte på studiene hvis de ikke får penger, sier rektor ved Bergen Tekniske Fagskole, Torbjørn Tvedt.

Han mener NAV burde klare å finne en ordning for denne gruppen, slik at de kunne ha fortsette med studiene og samtidig motta dagpenger..

– Det er nedgangstider. Vi bør ruste oss, og gi alle voksne ungdommer mer utdanning, slik at vi er godt rustet til å bringe Norge videre når oppgangstidene kommer, sier rektoren.

Torbjørn Tvedt

Rektor ved Bergen tekniske fagskole, Torbjørn Tvedt, mener NAV burde klare å finne en ordning slik at permitterte arbeiderer kan fortsette studiene.

Foto: Siri Løken / NRK

– Hull i hodet

– Det er klart at dette er en problemstilling, sier assisterende fylkesdirektør i NAV Hordaland, Tommy Johansen.

Permitterte har altså ikke rett på dagpenger, dersom de samtidig studerer og har mer enn 50 prosent studieprogresjon. Regelverket er klart, og NAV mener det ikke kan gjøres unntak.

– Det er jo hull i hodet, sier Roald Kvamme, som er styreleder i fagskolerådet i Hordaland. Han kan fortelle at mange fagskoler nå opplever et stort antall studenter som faller av.

Propp i systemet

Kvamme varslet fylkeskommunen og departementet da han ble gjort oppmerksom på reglene.

– Dette er en propp i regelverket som må fjernes. Enten må regelverket endres, eller så må man kunne utvise skjønn lokalt, sier Kvamme.

– Skjønner at det kan føre til misbruk av systemet?

– Nei, ikke i den situasjonen vi står i nå. Jeg mener det er fullt mulig å rydde opp i uten at det skal få noen slike utilsiktede konsekvenser som NAV fremhever, sier Kvamme.