Hopp til innhold

I dag skal Nathan (7) overbevise retten om at han er norsk

Han er født og oppvokst i Norge, men Utlendingsnemnda mener syv år gamle Nathan Eshete hører hjemme i Etiopia. I dag skal han vitne for å få bli i fødelandet.

Nathan Eshete i rettsal 250 i Oslo tingrett

LITEN GUTT I STOR RETTSSAK: Nathan Eshete (7) og hans foreldre har gått til søksmål mot Utlendingsnemnda.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Tirsdag morgen startet Oslo tingrett behandlingen av søksmålet som syvåringens foreldre har anlagt mot Utlendingsnemnda (UNE).

Det sentrale spørsmålet er:

Er det rett å sende en syv år gammel gutt, som er født og oppvokst i Norge, til foreldrenes hjemland, Etiopia - et land hvor han aldri har vært?

LES OGSÅ: Hevder lang rettsprosess gjør at Nathan får bli | Hun er eneste som jobber for Nathans sak

Ordføreren på plass for å støtte

Iført en litt for stor rød vinterjakke, ble Nathan møtt av mange kjente utenfor og inne i rettssalen, blant andre ordføreren i Bergen.

– Dette er så urettferdig. Jeg blir sterkt grepet av urettferdighet. Jeg er her som representant for et samlet bystyre, men jeg er her også for min egen del, sa ordfører Trude Drevland, til NRK.no før rettssaken startet.

Hun ga Nathan en god klem da familien kom til rettssal 250 i Oslo tinghus tirsdag morgen. Ordføreren var tydelig beveget.

Nathan Eshete i Oslo tingrett med familie og støttespillere

KLAR FOR KAMP: Nathan Eshete (t.v) og foreldrene møtte bergensordfører Trude Drevland på gangen før rettssaken.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

På tilhørerbenken sitter også journalist og filmskaper Erling Borgen, SV-politiker Oddny Miljeteig og sognepresten i Arna menighet, Jan Kåre Jakobsen.

– Har hatt lovlig arbeidstillatelse

Da rettssaken startet, innledet advokat Arild Humlen med å hevde at foreldrene har hatt lovlig arbeidstillatelse i Norge fra 2006 til 2011, utstedt av Hordaland politidistrikt, som TV 2 Nyhetene tidligere har meldt.

– Dette vil gi lovlig opphold. Det er ikke en oppholdstillatelse, men det har selvsagt betydning for den rettslige situasjonen når det blir hevdet at de er her ulovlig, sa Humlen.

LES OGSÅ: Hevder lang rettsprosess gjør at Nathan får bli

Natan Eshete i Oslo Tingrett med familien og forsvarer

TEGNER MENS HAN VENTER: Nathan Eshete er på plass i Oslo tingrett. Syvåringen tegner mens han venter på å få slippe til som vitne.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Symbol på asylbarnas situasjon

Syvåringen fra Bergen er blitt et symbol på de mange hundre asylbarna som venter på utsendelse. Rettssaken handler om UNEs vurdering av Nathans tilknytning til fødelandet, som nemnda mener ikke er så sterk at den bør gi han og familien rett til opphold i Norge.

Far Ashaf Eshete har tidligere sagt til NRK.no at han ikke kan reise tilbake til Etiopia fordi han som tidligere opposisjonspolitiker risikerer å bli fengslet og torturert.

Han kom til Norge i 2001 og fikk følge av sin kone to år senere. Nathan ble født i 2005 på Husnes i Kvinnherad, to år etter at ekteparet Eshete fikk sitt første utvisningsvedtak. Årsaken til at familien ikke er blitt sendt ut tidligere, er at Norge ikke har hatt en utvekslingsavtale med Etiopia før i fjor.

LES OGSÅ: Gir ikke opp kampen for asylbarna

Syvåringen skal selv vitne

Nathan skal selv vitne i rettsaken , da gjennom et dommeravhør som skal skje i et skjermet rom, mens retten kan følge med på en videoskjerm. I tillegg skal en av lærerne hans vitne.

Det samme skal personale fra hans tidligere barnehage, samt et ektepar fra Sunnhordland som har vært tette og viktige ressurspersoner for familien Eshete.

Gutten fra Arna ble i fjor kåret til Årets Bergenser i lokalavisen Bergensavisen. Samme avis kunne i går fortelle at et samlet kulturliv i Bergen støtter opp om syvåringens sak.

DNS-sjef: – Skammelig

– Norske myndigheters oppførsel overfor Nathan er rett og slett skammelig, sa teatersjef Agnete Haaland ved Den Nationale Scene til avisen. Hun har tatt initiativ til et opprop til støtte for Nathan