Hopp til innhold

Nå vil SV kreve makt i Bergen

Kreftsykdommen satte Oddny Miljeteig på sidelinjen i valgkampen. Nå kan SV-nestlederen bli Bergens nye ordfører. – Vi nekter å bli satt til pynt i en krok, sier hun.

Oddny Miljeteig

KJEMPER MOT BRYSTKREFTEN: Oddny Miljeteig, her fotografert på årets 1. mai-markering i Bergen, er sykmeldt på grunn av kreft.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Valglogo

Før et eneste valgresultat var presentert, snakket Oddny Miljeteig til sine egne på SVs valgvake i Bergen mandag kveld. Der takket hun partifellene for innsatsen under valgkampen, som endte med at partiet oppnådde syv prosent oppslutning og med det ble det fjerde største partiet i landets nest største by.

Harald Schjelderup og Anne Gine Hestetun

AP-JUBEL: Harald Schjelderup (t.h.) jublet for brakvalg i Bergen mandag kveld. Her med Anne Gine Hestetun, som trolig blir ny fylkesordfører.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Dette er en stor og mektig opplevelse, Jeg kjenner en glede inni meg som jeg ikke klarer uttrykke med ord, sa 60-åringen på valgvaken.

– Naturstridig å stå utenfor

Minst like viktig for henne var det likevel å takke for alle støtte hun har fått etter at hun stod frem og snakket åpent om kreftdiagnosen. Kampen mot brystkreften gjorde at hun måtte se valgkampen fra sidelinjen og la andrekandidat Mikkel Grüner ta over som frontfigur.

– Det å ryke helt og fullstendig ut av valgkampen i det den skulle ta til, det føltes helt naturstridig, forteller Miljeteig til NRK.

Nå skal partiet i forhandlinger med valgvinner Arbeiderpartiet. Mannen som etter alle solemerker blir ny byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup, kan velge blant friere på alle kanter. Kristelig Folkeparti, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne er alle mulige samarbeidspartnere når et nytt byråd nå skal på plass.

Oddny Miljeteig får overrakt gatekunst

BLE HEDRET: På SVs valgvake fikk Oddny Miljeteig overrakt et trykk av gatekunsten «Oddnify», som partiet har brukt i valgkampen i år.

Vil dra Ap-byrådet mot venstre

Miljeteig er helt klar på at hun mener Schjelderup & co bør orientere seg til venstre.

– Vi vil ikke finne oss i å bli satt på sidelinjen. Det er bare SV som kan dra Arbeiderpartiet og politikken i Bergen ordentlig til venstre, i stedet for at det blir en finjustering av kursen vi har hatt til nå, sier Miljeteig.

Den erfarne politikeren ble i forkant av valget nevnt som en mulig ordførerkandidat dersom det ble maktskifte i Bergen. Andrekandidat Mikkel Grüner mener Miljeteig bør være et naturlig navn i diskusjonen om både ordførerkjedet og byrådspostene, dersom SV blir med i et byrådssamarbeid.

Schjelderup:

Valgets seierherre i Bergen, Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup, sier til NRK at han forstår den offensive linjen.

– SV har gjort et veldig godt valg, så det skjønner jeg. De er absolutt aktuelle å samarbeide med. Men nå må vi ta ting i tur og orden, og vi vil starte med å snakke med Kristelig Folkeparti, sier Schjelderup.

Svaret fra Miljeteig er igjen av den offensive sorten:

– Vi har ingen planer om at Ap skal bruke oss som skjold og sette oss bort i en krok til pynt. Det egner vi oss dårlig til, sier SV-nestlederen.

SE ALLE VALGRESULTAT FRA HORDALAND HER: