Hopp til innhold

Nå er Sondre Lerche ferdig med å gjemme seg for nordmenn

NEW YORK (NRK): For ti år siden rømte bergensartisten fra kjendislivet i Norge til en hipsterbydel i New York. Nå vender Sondre Lerche hjem, med sin aller første norgesturne.

Sondre Lerche

KLAR FOR NORGE: Sondre Lerche starter turneen «Pleasure» i Norge. Det blir hans første norgesturné

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Jeg vil spille alle steder, og ikke minst vil jeg spille på steder jeg ikke har vært før.

Sondre Lerche peker rundt seg på gaten i New York. Det er livlig, mørkt og fredagskveld.

Vi får se stamkafeen og leiligheten. Der lager han det meste av musikken. Der finner han ro.

– Jeg digger å lure meg unna her. Det blir et slags fristed. Jeg sitter her oppe i tårnet mitt og kan koke på med mitt mellom slagene.

Fristedet hans er i Williamsburg, i bydelen Brooklyn. Fra fjerde etasje har han utsikt mot velkjente Empire State Building og travle Manhattan.

Lerche er 34 år gammel, og mener livet helt siden han var ganske ung har vært en merkelig tilværelse. Det har vært preget av mye reising og opptredener, og et kunstnerliv der han skal lage nye ting.

Kunstnere og turister

– Jeg tror grunnen til at jeg søkte mot New York var både energien og at det er jo skal være verdens navle. Men det var like mye at jeg digger å lure meg unna, innrømmer han.

På slutten av 90-tallet begynte kunstnere som ikke lenger hadde råd til å bo på Manhattan å flytte hit. Men så har det skjedd, det som ofte skjer, at pengene følger etter kunsten.

Williamsburg er preget av lave hus, i kontrast til de velkjente skyskraperne på Manhattan. Gallerier og kafeer preger gatebildet. Stedet har endret seg mye de siste årene. Nå er Williamsburg hipt og dyrt, og turistene kommer hit for å oppleve atmosfæren.

Sondre er i New York og finpusser på materialet foran sin store norgesturné til neste år.

Sondre Lerche er i New York og finpusser på materialet foran sin store norgesturné til neste år.

Men Sondre Lerche kom hit først. Han har bodd her siden 2005. Da rømte han fra kjendislivet i Norge.

– Det var en periode jeg bare ville være her. Jeg ville ikke spille hjemme, eller andre steder. Jeg ville bare leve her i sus og dus. Jeg sluttet å ta telefonen og meldte meg litt ut hjemmefra, forteller han.

Sondre Lerche

GATELANGS: Bergenseren finner ro i en av verdens travleste byer.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Ble en hemmelighet

Da Lerche slo igjennom i Norge forventet enkelte at han kom til å forlate Bergen. Folk lurte på om han ikke skulle til Oslo for å kunne leve som artist, slik mange andre gjorde. Men det likte han slett ikke.

– Jeg var 17 år og hadde gitt ut min første plate, da folk begynte å spørre om Oslo. Det husker jeg at var en fornærmelse. Jeg ville mye heller ut i verden. Heller New York enn Oslo.

Det er elleve år siden han forsvant ut i verden. Norge har ikke glemt ham, og han har ikke glemt hjemlandet.

Men på disse årene har Lerche gjort karriere i USA og andre deler av verden. Selv mener artisten at han fyller ulike roller her og i Norge.

– Her i USA har jeg et trofast og dedikert publikum. Jeg er en nisje-artist, og det er som om fansen min vet om en hemmelighet. Det bygger en annen dialog enn slik det er i Norge. Der vet mange hvem jeg er, men de kjenner ikke nødvendigvis musikken.

Han liker begge rollene, sier han. Det gir ham visstnok mer å leke med. Det gir ham veksling.

– Men jeg er mest takknemlig for at jeg faktisk har et publikum. Jeg har fans over hele verden. Det er ikke gedigent, men de er over alt.

Og det kan ha sine fordeler med en mangfoldig fanskare. Lerche sier han ikke lager musikk for andre, først og fremst. Han lager bare det han hører inni seg, det han selv liker.

– Det har jo sin pris. Noen ganger treffer du, andre ganger ikke. Noe musikk treffer amerikanere, men ikke nordmenn. Og plutselig er det noen i Indonesia som digger musikken.

Det var en periode jeg bare ville være her. Jeg ville ikke spille hjemme, eller andre steder. Jeg ville bare leve her i sus og dus.

Sondre Lerche

Melder seg inn igjen

Leiligheten i Williamsburg er preget av at det bor en musiker der. De cirka 50 kvadratmeterne er ofte fylt med lav musikk. Gitarer henger på veggene sammen med plakater.

Her jobber han det meste av dagen. Skriving, spilling. Og på nyåret skal han bringe ny musikk til fans både i Europa og USA. Men først tar han den til Norge

Musikken skal til steder han aldri har vært, til fans han ikke vet om han har. Han skal ta ny musikk hjem til Norge på turne. Det har han aldri gjort før.

– Jeg brygger på en del ny musikk, og jobber med det som skal bli en ny plate. Turneen «Pleasure» er et anslag til det. 2017 kommer til å være et hyperaktivt år, og det ble naturlig å begynne i Norge.

Han meldte seg ut av kjendislivet i Norge, men nå melder han seg inn igjen.

Egentlig var det bookingagenten som kom med ideen. Samarbeidet mellom de to var ganske ferskt, og han lurte på hva Sondre Lerche hadde gjort før.

Sondre Lerche spiller en ny låt i stuen sin i NY.

NY MUSIKK: Sondre Lerche komponerer det meste av musikken sin i leiligheten i New York.

Eksotisk med turne til norske bygder

Den store norgesturneen manglet på CV-en.

– Bookingagenten sa at dersom jeg gav han tre måneder av livet mitt, skulle han få til den turneen. Jeg likte tanken. Jeg vil spille alle steder, og ikke minst steder jeg ikke har vært før.

Dermed blir Lerche å treffe i kriker og kroker i hjemlandet utover vinteren. På Bømlo, Fosnavåg, Ås og Ål – for å nevne noe. Steder som er upløyd mark for artisten.

– Vi får se om noen kommer. Det blir jo spennende. Jeg har ingen erfaring med mange av stedene, og vet ikke om jeg har fans der eller om det er noen som digger musikken min.

– Er dette eksotisk for deg?

– Ja, kanskje. På papiret i alle fall. Men turne er turne, og det er veldig intenst.

Han sammenligner den kommende norgesturneen med USA. Her har han mest publikum langs kysten og i de store byene.

– For å komme til de store byene må man stoppe innom mange steder på veien. Det er store avstander, slik som i Norge.

Vet ikke hva som er hjem

– Er det vanskelig å balansere karrierer på to ulike steder?

– Ja, det går opp og ned. Men jeg har gjort dette i 15 år, og er komfortabel med at folk kommer til og noen faller fra.

Da er det verre med manageren. Han er ikke like komfortabel.

– Når jeg skal være tre måneder i Norge blir manageren min her litt stresset og skjønner ikke at finnes det nok steder i Norge til å spille i tre måneder. Men det gjør nå en gang det, og jeg har lyst å gjøre dette.

Men tar han musikken hjem? Etter elleve år i USA innrømmer han forvirringen om hva som er hjem.

– Når jeg er i New York er Norge hjem, men i Norge er New York hjem.

Sondre Lerche mener likevel han ikke har fått tid til å savne hjemlandet i løpet av alle disse årene. Og han har ikke planer om å flytte fra USA.

Hjembyen Bergen har han nemlig aldri helt forlatt uansett. Mange sanger har blitt spilt inn i hjembyen, og han har beholdt samarbeidet med musikkmiljøet han kom fra.

– Heldigvis kan jeg slå i bordet med at hele den neste platen min er spilt inn i Bergen. Så lenge musikken lever godt der, så kommer jeg til å være mye der, sier han.

Men først av alt skal Sondre Lerche vise frem til norske bygder og småbyer det han har skapt i en av verdens største byer.