Hopp til innhold

Brann i øvingslokale: – Det er dekket i sot

Lars Mostraum skulle vaske brass-europamestrene Eikanger-Bjørsvik Musikklags klubbhus på dugnad. Det blir nå en langt mer omfattende jobb enn noen hadde forestilt seg.

Lars Mostraum skulle vaske brass-europamestrene Eikanger-Bjørsvik Musikklags klubbhus på dugnad. Det blir nå en langt mer omfattende jobb enn noen hadde forestilt seg.

OPPDAGET BRANNEN: – Jeg og en jeg spiller med skulle på vaskedugnad i huset. Da vi kom inn, så vi at det var dekket i sot. Det er et tynt svart sotbelegg på gulvet, veggene og i taket, sier Lars Mostraum.

Brannvesenet fikk klokken 12.20 søndag ettermiddag melding om en brann i Eikanger-Bjørsvik Musikklag sitt klubbhus i Juvikstølen i Knarvik.

Sikringsskap

SIKRINGSSKAPET: Her startet brannen.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Det var en person som skulle på dugnad i huset som oppdaget at det hadde brent. Bygningen er nedsotet. Trolig har det vært en ulmebrann med utspring i et sikringsskap, sier Jan Ove Haga, vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland.

Bygget er klubbhuset og øvingslokalet til Eikanger-Bjørsvik Musikklag, som er Norges beste brassband. Eikanger-Bjørsvik har også to EM-titler, og fikk i fjor sin egen TV-serie, «Korpsfiksert», på NRK.

Brannvesenet sendte ut restverdiredningsbil med tanke på de store verdiene i instrumentene som befinner seg i bygningen.

– Vet ikke om instrumentene er ødelagt

Det var Lars Mostraum, slager i Oster Brass, som oppdaget brannen.

Lars Mostraum

OPPDAGET BRANNEN: Lars Mostraum skulle på dugnad da han fant huset nedsotet.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Jeg og en jeg spiller med skulle på vaskedugnad i huset. Da vi kom inn, så vi at det var dekket i sot. Det er et tynt svart sotbelegg på gulvet, veggene og i taket, sier han.

Det tynne sotlaget er lite synlig på bildene fra lokalet. Men det er sterk lukt i bygget, og partikler fra brannen svever fortsatt i luften, slik at de som går inn må ha på seg munnbind.

Behovet for vaskedugnaden Lars skulle på, har på ingen måte blitt mindre.

– Vi vet ikke ennå om instrumentene er ødelagt, men det blir i alle fall masse rengjøringsarbeid. Folk som er her, som har med huset å gjøre, er ganske bekymret, sier Mostraum.

– Kunne gått veldig mye verre

Samtidig er de lettet over at brannen i sikringsskapet slukket av seg selv, og ikke overtente hele huset.

Brann i Eikanger-Bjørsvik Musikklag sitt klubbhus

BRANN: Restverdiredningbil på plass utenfor Eikanger-Bjørsvik Musikklag sitt klubbhus.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Det kunne gått veldig mye verre, konstaterer Mostraum.

Litt over klokken 14 har brannvesenet forlatt stedet, etter å ha konstatert at det ikke var varme i veggene.

– Et privat skadesaneringsselskap har overtatt jobben med sotskadene, sier vaktkommandør Torkjell Helle ved 110-sentralen.

Tross at brannvesenets vaktkommandør faktisk også har spisskompetanse på korpsmusikk, er han usikker på hvor store skader soten volder instrumentene.

– Jeg er riktig nok formann i musikkorpset vårt her, Bergen Brannkorps Musikkorps, men jeg har heldigvis ikke vært ute for noe slikt. Men sot tærer, så disse instrumentene må nok overhales, det er ikke nok å bare tørke av dem, sier Helle.

Eirik Helland, økonomiansvarlig i Eikanger-Bjørsvik Musikklag, sier brannen skaper utfordringer for dem, fordi de skal på to turneer før sommeren.

– Alle trommeskinn må i alle fall tas av og vaskes. Vi håper det meste kan gjøres rent og repareres, men det vet vi ikke før folk har sett på det, sier han.