Hopp til innhold

Kjemper mot olje og for folk

Nigerianske Nnimmo Bassey mottok Raftoprisen for sin kamp for menneskerrettigheter og miljø i hjemlandet. Møt ham og hør om hans kamp.

Eksklusivt portrett om Raftoprisvinner Nnimmo Bassey.

BLI KJENT MED PRISVINNEREN: – Vi eier ikke jorden, hun eier oss, sa Nnimmo Bassey da han mottok Raftoprisen i Bergen søndag kveld. I denne minidokumentaren blir du kjent med aktivisten.

– Jeg har lært av mange mennesker og jeg lærer hver eneste dag av folk på landsbygda. Folk som ser fattige og svake ut har faktisk veldig mye visdom og kunnskap om hvordan ting kan gjøres bedre sier Nnimmo Bassey til NRK.no.

– Det er vanlige folks handlinger som vil forandre verden.

Kjemper for livsgrunnlaget

I Nigeria har oljeselskaper og landets ledere utnyttet de naturlige ressursene på bekostning av livsgrunnlaget til befolkningen. Niger-deltaet sør i landet er kraftig forurenset og livsgrunnlaget er ødelagt for mange av beboerne.

– Jeg mottar denne prisen, ikke fordi jeg selv har gjort noe eksepsjonelt, men som en anerkjennelse for kampen folk i Nigeria, Afrika og verden rundt kjemper, og som jeg har fått sta side ved side med i solidaritet, sa Bassey da han mottok prisen.

Noble tidligere vinnere

Som vinner av Raftoprisen er han en del av et eksklusivt selskap menneskerettighetsforkjempere. Tidligere vinnere er blant andre Aung San Suu Kyi, José Ramos-Horta og Shirin Ebadi.