Minusgradene kan koste deg dyrt

Værvarslingen melder minusgrader over store deler av landet, det kan bli dyrt hvis man ikke passer på vannrørene sine. – Folk er ikke like forsiktig som før, sier leder av rørleggerfirma, Ove Gunnar Kjøsnes.

Frosne rør

KJENT PROBLEM: Ifølge Torbjørn Brandeggen i Tryg forsikring er ikke ukjent at folk melder om sprengte vannrør når minusgradene melder seg. Foto: Colourbox.

Foto: Colourbox

Ifølge vakthavende meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, Haldis Berge, vil minusgradene melde sin ankomst over store deler av landet den kommende uken. I den forbindelse er det viktig å passe på vannrørene sine.

Tall fra Tryg Forsikring viser at forsikringsbransjen siden 2010 har utbetalt nærmere 2 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost.

Ove Gunnar Kjøsnes er leder for rørleggerfirmaet, Selbuhus Rørleggerservice a/s i Trøndelag, og mener folk er dårligere på å ta forholdsregler mot frost nå enn for noen år tilbake.

– Folk tar generelt ikke kulden like mye på alvor. Det er mulig det er enklere å få dekning for skader nå enn tidligere, sier Kjøsnes.

Ditt eget ansvar

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Tryg, Torbjørn Brandeggen har man selv ansvaret for at boligen er tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader.

– Slurver man med dette og får vannskader kan man få avkortet et eventuelt erstatningsoppgjør, sier Brandeggen.

Dette innebærer blant annet at man må sørge for at boligen er tilstrekkelig oppvarmet og at en bør stenge av vannet når det ikke er folk der. For hytteeiere er dette et absolutt krav.

– Folk er fortvilet over vannskader. Kostnadene varierer fra prosjekt til prosjekt, men ligger på mellom 20.000-100.000 kroner, sier Kjøsnes.

Ifølge vakthavende meteorolog, Berge, vil Bergen holde seg på plussiden i den kommende uken, men man skal ikke langt opp i høyden før det trekker mot minus.

Ove Gunnar Kjøsnes

– UFORSIKTIG: Leder av rørleggerfirma i Trøndelag, Ove Gunnar Kjøsnes mener folk er dårlig på å ta forholdsregler.

Foto: Privat

– Det kan hende det blir minus om natten. I indre strøk er det minus hele veien, sier vakthavende meteorolog, Haldis Berge.

Fordobling av skader om vinteren

Ifølge Tryg varierer antall skader fra år til år ut fra hvor kald vinteren er, samt hvor lang tid minusgradene strekker seg over.

– I 2010 var det en ekstraordinær vinter med lite snø og lange kuldeperioder. Det ble meldt inn hele 13.221 skader som beløp seg til 872 millioner kroner, sier Brandeggen.

– Er dette et problem folk flest kjenner til?

– Ja, det vil jeg si. Men det er likevel et stort antall skader i året, nærmere 100 skader per dag. I vinterhalvårene er vi oppe i 200 skader per dag, sier Brandeggen.