– Foreldrenes problemer skal ikke gå utover barna

Betaler ikke foreldrene, skal barn i Bergen nå kastes ut av barnehagen. – Dette er folk som er i en vanskelig situasjon. Vi må ikke skjerpe problemene deres, sier Torstein Dahle (R).

Barnehage

KAN MISTE PLASSEN: Betaler ikke foreldrene i Bergen barnehage- og SFO-plassene sine fremover, vil kommunen kunne si barna opp på én måneds varsel.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Torstein Dahle

STEMMER IMOT: Barna skal ikke straffes for at foreldrene ikke betaler regningen, mener Torstein Dahle (Rødt).

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Rødt-politikeren er den eneste som stemmer imot når resten av bystyret i dag går inn for å endre reglene i kommunens betalingspolitikk for barnehage og SFO. Som NRK meldte onsdag morgen, vil foreldre som ikke har betalt for plassene nå risikere at barna kastes ut på én måneds varsel.

– Må ikke ramme barna

– Betales ikke regningen, så mister man plassen, bekrefter byråd for barnehage og skole, Harald Victor Hove (H).

SV stemmer under tvil for regelendringen, og den enslige Rødt-representanten Torstein Dahle er dermed den eneste som går imot.

– At foreldrene har problemer som gjør at de ikke får betalt regningen, skal ikke ramme barna. Man må prøve å finne andre måter å løse folks problemer på, mener Dahle.

Tror ikke foreldre spekulerer

Bergen kommune har 16 millioner kroner utestående hos foreldre som ikke har betalt barnehage- og SFO-plasser siden 2008. De mest gjeldstyngede foreldrene sitter på regninger i hundretusenkronersklassen.

Jeg tror det er få som spekulerer i dette.

Torstein Dahle (Rødt)

Dahle synes ikke de fem siste års ordning uten oppsigelse har vært en oppmuntring fra kommunen til folk om å sette seg selv i gjeldskrise.

– Jeg tror det er få som spekulerer i dette. Mitt tips er at disse foreldrene har andre økonomiske problemer også, og rett og slett er i en vanskelig situasjon, sier Dale.

– Skal kommunen se bort fra de 16 millionene som er bygget opp i gjeld nå?

– I en god del tilfeller vil det være rett å gjøre det. Dette er rett og slett folk som har dårlig råd. Det at kommunen ikke får pengene sine, er til syvende og sist et mindre problem, mener Dahle.

– Barna har det største problemet

Når saken behandles i bystyret onsdag ettermiddag, vil Dahle argumentere for at problemene til allerede utsatte familier ikke må skjerpes, og at dét er viktigere enn at kommunen får inn pengene sine.

– Vi mener problemet er overdrevet i saksfremstillingen, fordi det er snakk om små beløp utestående i nesten alle tilfellene. Det er dyrt å være fattig i Norge, og det største problemet i denne saken er det jo barna, og foreldre som ikke har råd til å betale, som har.