Hopp til innhold

Mannen bak «To hus tett i tett» er gått bort

Den bergenske filmregissøren Haakon Sandberg er død, 89 år gammel.

Filmregissøren Haakon Sandberg frå Bergen e død, 89 år gammal. Sandberg gjorde ein stor innsats for å for å dokumentere Norge på film, og saman med kona Liv Sandberg laga han blant anna suksess-serien som To hus tett i tett,

SE VIDEO: Filmregissøren Haakon Sandberg frå Bergen er død, 89 år gammal. Reporter: Mikal Olsen Lerøen | Foto: Andrè Marton Pedersen | Redigering: Christian Kråkenes.

Sandberg er en av dem som har gjort mest for å dokumentere Norge på film, og stod sammen med sin kone Liv Sandberg også bak suksess-serier som To hus tett i tett, og prisbelønte kortfilmer som Gråpus som forsvant.

Da han var 24 år, dannet Sandberg Bergens første filmselskap sammen med broren Sverre. De to omtales som populære og kjente skikkelser i hjembyen i Norsk biografisk leksikon.

Siden 1940-tallet levde Haakon Sandberg av og for filmen. Og filmene deres ble vist på internasjonale festivaler, og distribuert og solgt i USA på et tidspunkt da nordmenn ikke en gang hadde TV.

Sto bak første kortfilm for barn

Gråpus som forsvant ble den første kortfilmen for barn som ble laget i Norge. Den vant pris under filmfestivalen i Venezia, og bare i USA ble den distribuert i over 1200 kopier.

Sammen med sin kone Liv sto Haakon Sandberg for en av de store barneTV-suksessene i nyere tid, med serien To hus tett i tett.

Da sønnen Øyvind Sandberg, som kanskje er mest kjent for filmen «Folk ved fjorden», laget dokumentar om foreldrenes pionerarbeid innen norsk film, ble filmens tittel hentet fra en slager fra 1930-tallet, det tiåret Haakon begynte med film.

Haakon Sandberg døde 30. desember, og ble 89 år gammel.