Hopp til innhold

Kygo gir penger til homokamp i Uganda

– Alle bør få leve med den legningen de har, sier superstjernen fra Bergen, som lover å donere festivalinntekter til Raftopris-vinner.

Kygo-festival gir penger til homokamp

SAMARBEID: Kyrre Gørvell-Dahll gir penger til Raftopris-vinner 2011, Frank Mugisha, for å støtte hans arbeid for homofiles rettigheter i Uganda.

Foto: Ole-Andrè Lagmandokk / NRK

24 år gamle Kyrre Gørvell-Dahll ønsker å bruke sin innflytelse til å hjelpe mennesker. Gjennom et samarbeid med Raftostiftelsen skal han gi penger til homoaktivister i Uganda.

– Det er veldig viktig å ha fokus på dette temaet. Alle bør få leve med den legningen og meningen de har. Slik er ikke situasjonen i Uganda og veldig mange andre land i verden i dag, sier Kyrre Gørvell-Dahll, eller Kygo som artisten kaller seg.

Artisten har i løpet av de siste årene blitt en musikkstjerne med fans over hele verden. Det har han tenkt å bruke.

– Jeg er i en situasjon der jeg har mulighet til å hjelpe. Det var jeg ikke før, og vil derfor hjelpe så mye som mulig nå, forteller Kygo.

Kygo skal samarbeide med Raftostiftelsen

Kygo spiller noen av sine kjente låter på Raftohuset i dag.

Føler seg tryggere

Raftopris-vinner 2011, Frank Mugisha og SMUG kjemper for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter i Uganda.

Mugisha er en av landets ledende forkjempere for LHBTs rettigheter. Han er i Bergen i dag, for å ha fokus på saken og for å samle inn penger og får møte sin velgjører.

Store deler av overskuddet fra Kygos egen festival Cloud 9. i Bergen 20. august, skal nemlig gå til arbeidet Mugisha og de andre aktivistene gjør.

– Jeg føler meg mye tryggere i Uganda nå som Kygo støtter vår kamp, sier Frank Mugisha. Han forteller at Kygo er en velkjent artist også i Uganda.

Skal samarbeide over tid

Festivalen er utsolgt, og venter 23000 besøkende. Kygo gir 50 000 USD eller 422.585 kroner av overskuddet til Raftopris-vinneren.

Også Kennedy Foundation og Guggenheim Foundation vil gi penger til formålet. Målet er at pengegavene blant annet skal hjelpe de til å kjøpe sitt eget hus.

– Mugisha har selv sagt at aktivistene lever i konstant flukt i Uganda. Leieavtaler blir sagt opp så snart folk får vite om deres legning. Dette vil derfor bety mye for organisasjonen, sier Jostein Kobbeltveit, leder ved Raftohuset.

 Frank Mushisha

AKTIVIST: Frank Mugisha fra Uganda vant Raftoprisen i 2011.

Foto: Ole-Andrè Lagmandokk / NRk

Kobbeltveit forteller at det samarbeidet de lanserer med Kygo i dag skal vare over tid. Han peker på at Kygos store rekkevidde er viktig.

– De vi jobber med trenger verdens søkelys, sier Kobbeltveit.

Kygos stefar og manager, Jan M. Bjordal kjente Thorolf Rafto personlig, familien ønsker og støtter at overskuddet skal gå til denne stiftelsen.

– Det er et større bilde enn at vi er fra Bergen. Raftostiftelsen gjør en veldig god jobb, så de var et naturlig valg, forteller Kygo.