Hopp til innhold

Kreft-funn ved UiB kan redde liv

Ny forskning ved UiB og Haukeland kan forlenge levetiden for pasienter med blodkreft.

Kreftbehandling
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Akutt blodkreft, eller akutt myelogen leukemi, har i over 30 år blitt behandlet med cellegift. Frem til nå har man ikke visst hvordan cellegiften virker.

Ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus har de nå funnet ut at bruken av cellegift har en bivirkning, som gjør at kreftcellene overlever lenger.

- Vi fant ut at behandling med cellegift gjør at kreftcellene setter i gang en produksjon av proteiner som en overlevelsesmekanisme, sier forsker Gro Gausdal.

Dreper kreftceller raskere

Hun og to andre forskere ved UiB og Haukeland har forsket på dette i syv år. Resultatet deres viser at ved å hindre kreftcellene å produsere proteiner, kan man øke levetiden til pasienter med leukemi og øke antallet som blir friske.

- Ved å gi et stoff som hemmet veksten av proteiner, virket cellegiften bedre og raskere. Forsøk på mus og rotter viser at de lever lenger med denne behandlingen, forklarer Gausdal.

Hun vil ikke anslå når denne formen for behandling kan tas i bruk i helsevesenet, men forklarer at mangel på penger gjør at forskningen for øyeblikke ikke kan tas videre.

- Vi må gjennomføre forskningen på tre dyrearter før man kan begynne å teste behandlingsformen på mennesker. Foreløpig har vi ikke fått pengene vi trenger til å gjennomføre dette, sier hun.

Overføres til andre krefttyper

De har også testet behandlingen mot celler fra kreftsyke pasienter og kreftcellelinjer - celler som er dyrket frem i laboratorium. Resultatene her er også positive.

- Jeg har stor tro på at dette kan overføres til pasienter og andre typer kreft, som brystkreft og prostata, sier Gausdal.