Hopp til innhold

Kommunen er snart tom for vann – i fremtiden kan redningen komme fra Bergen

ASKØY (NRK): Vannstanden i den viktigste drikkevannskilden på Askøy synker med fem centimeter om dagen. En vannledning fra Bergen skal hindre vannkrise i fremtiden.

Ingersvann i Askøy kommune

TØRT: Slik var vannstanden i Ingersvann 6. juli.

Foto: Mats Arnesen / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Situasjonen er kritisk, sier avdelingsleder for drift av vann og avløp i Askøy kommune, Otto Kaurin Nilsen.

I begynnelsen av juli gikk alarmen på Askøy. Hovedkilden for drikkevann til den mest befolkningsrike delen av øyen, Ingersvann, var i ferd med å tørke inn. Fem uker tidligere hadde kommunen innført restriksjoner på blant annet hagevanning. Uten en betydelig nedbørsmengde anslo Anton Bøe, leder for vann og avløp i kommunen, at øyen hadde drikkevann de neste 85 dagene.

– I Bergen kan en god, gammeldags regnskur fylle opp vannmagasinene. På grunn av det flate terrenget her på øyen må vi ha flere uker med nedbør for at det skal ha en effekt, sa Bøe da NRK intervjuet ham i starten av juli.

Otto Kaurin Nilsen, avdelingsleder for drift av vann og avløp i Askøy kommune.

UTFORDRING: En tilleggsutfordring for vann- og avløpsetaten er den lave vannstanden i den andre store drikkevannskilden ved Kleppe. Her er det kun 80 centimeter med vann igjen før det blir utfordrende å pumpe vann fra kilden og ut til befolkningen. Derfor blir vann fra Ingersvann også pumpet hit, opplyser avdelingsleder for drift av vann og avløp i Askøy kommune, Otto Kaurin Nilsen.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Kan bli vannledning fra Bergen

Siden den gang har solen fortsatt å stråle på Vestlandet, og onsdag kunne lokalavisen Askøyværingen (ekstern lenke) melde at vannstanden i drikkevannskilden synker med fem centimeter om dagen.

– Vi blotlegger mye nytt land her. Får vi ikke mer regn enn vi har hatt i dag, kommer vannstanden til å synke med fire til fem centimeter hver dag, sier avdelingsleder Nilsen til NRK.

Ingersvann

FEM CENTIMETER: Slik så Ingersvann ut 18. juli. Vannstanden synker med fem centimeter hver dag.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Kommunen er i gang med utbyggingen av den nye hovedvannkilden, Askevatnet. I påvente av den har vann- og avløpsetaten fått vedtatt en løsning som kan sikre øyen vann i lignende krisesituasjoner i fremtiden.

– Det gjenstår mye planlegging, men planen er å legge en vannledning under fjorden fra Skålevik til Kleppestø. Vi fortsetter arbeidet med dette etter sommeren, sa Anton Bøe til NRK tidligere i juli.

Anton Bøe, Askøy kommune

VANNMANGEL: Anton Bøe, leder for vann og avløp i Askøy kommune, står her på et område som vanligvis ville vært drikkevann til befolkningen på øyen. Nå er det knusktørt.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Kan stenge vanntilførselen

Avtalen kan bli den tredje av sitt slag som blir inngått med Bergens omegnskommuner.

I 2016 inngikk Bergen et samarbeid med nabokommunen Os om forsyning av vann i nødstilfeller. Vannledningen vil bli lagt i forbindelse med utbyggingen av E39 mellom Rådal i Bergen og Svegatjørn i Os.

Her skulle det vært drikkevann

ØRKEN: Bunnen på Ingersvann 6. juli lignet mer på ørkenlandskap enn en drikkevannskilde.

Foto: Mats Arnesen / NRK

I tillegg besluttet byrådet i Bergen tidligere i år å inngå et lignende samarbeid med Fjell kommune om gjensidig vannforsyning.

Men vann fra Bergen kan foreløpig ikke hjelpe tørre askøyværinger. Fortsetter oppholdsværet kan det bli aktuelt å stenge vanntilførselen til områder.

– Dette er en dugnadsinnsats som alle må ta del i. Askøyværingene må være bevisst på vannforbruket og være nøysomme, sier Nilsen.