Ansatt i kommunen underslo for millioner

Bergen kommune har avdekket at en ansatt har stått bak omfattende økonomisk underslag. Vedkommende har innrømmet alt og fikk sparken i går.

Bergen Rådhus

TATT FOR SNUSK: Den ansatte i Bergen kommune ble avslørt etter interne kontroller, opplyser kommunen til NRK.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Bergen kommunen sendte ut en pressemelding om underslaget torsdag ettermiddag.

Det skal være snakk om underslag for flere millioner kroner, og det hele skal ha pågått over en periode på ti år.

Eva Hille

ALVORLIG: Informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune sier de skal gå gjennom rutinene sine for å finne ut hvordan millionunderslaget kunne skje.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Vi har oppdaget at en av våre ansatte har stått bak omfattende underslag. Dette ble avdekket gjennom interne kontroller i kommunen, sier informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune.

Har innrømmet alt - sparket

Vedkommende har innrømmet det hele, forteller hun. Personen skal ha hatt en mellomlederstilling på administrativt nivå.

Etter det NRK kjenner til, skal mannen ha forklart at han gjorde underslagene for å finansiere spilleavhengighet.

– Vi vet ikke omfanget helt ennå, men det kan se ut som det dreier seg om flere millioner kroner. Dette vil politiet etterforskning avdekke nærmere, sier Hille.

Personen har samarbeidet med kommunen for å belyse saken etter at underslaget ble kjent. Vedkommende har fått sparken og er politianmeldt.

Kommunen vil av hensyn til den mistenkte ikke gå nærmere på hvilken stilling personen har hatt eller hvor vedkommende har jobbet.

– Det er vanskelig å si så veldig mye om den det gjelder, for vi prøver også å ivareta den ansatte. Vedkommende har vært i en veldig vanskelig personlig situasjon, som ligger bak det som nå har blitt avdekket.

Vil gå gjennom rutinene

Hille vil heller ikke gå nærmere inn på hvordan underslaget ble avdekket, annet enn å si at det skjedde under kommunens kontrollrutiner.

– Vi har hele tiden rutiner for å avsløre økonomisk mislighold og feil i systemene våre. Det var gjennom en av disse kontrollene at vi oppdaget dette, sier Hille.

Nå skal kommunen gå gjennom interne rutiner. Hille har ikke svar på hvordan et så omfattende underslag kunne skje over så lang tid.

– Det er det vi jobber med å komme til bunns i. Nå må vi gå gjennom rutinene våre og bringe på det rene hva som har gått galt, slik at dette ikke kan skje igjen, sier Hille.

– Helt klart ikke bra

Bergen kommune understreker at de nulltoleranse for slike saker, og derfor ble personen avskjediget straks saken ble avdekket denne uken.

– Det er veldig tøft for vedkommende. Men samtidig har personen også stått frem og fortalt hva som har skjedd og bidratt til å komme med informasjon om saken.

Hille innrømmer at saken også er alvorlig for kommunens del.

– Det er helt klart at dette ikke er bra, og derfor vi prøver å finne ut hva som har gått galt. Det er viktig å huske på at på en så stor arbeidsplass er det nesten umulig å gardere seg mot at det kan gå galt noen ganger, sier Hille.

– Vi ser på saken som veldig alvorlig. Nå må vi få på plass bedre rutiner for å sikre at noe slikt ikke kan skje igjen.

Det er omtrent 16.000 ansatte i Bergen kommune.