På NRK Sogn og Fjordane sitt vesle kjøken trylla kokebokforfattar Kari Støfringsdal fram rømmegraut. Pensjonert kokkelærar Steinar Lindstrøm var ikkje i tvil.
– Dette smakar jo heilt herleg, Kari, sa Lindstrøm og lét seg ikkje be to gonger då han fekk smake meir på grauten.
Her er Kari si eiga oppskrift som du sjølv kan bruke til rømmegrauten på nasjonaldagen:
Rømmegraut, oppskrift til fire personar:
2 pk seterrømme
0,6 l mjølk
1 dl semulegryn
0,5 dl kveitemjøl
1 ts. sukker
0,5 ts. salt
Kok rømmen i ein kjele med tjukk botn i ca. 10 minutt. Rør på kveitemjøl og semulegryn og bland godt. Lat mjølet og rømmen koke på svak varme ei stund og rør forsiktig av og til. No kjem feittet ut, det kan du samle i ein kopp.
Ha så i mjølka litt etter litt til du får ein passe tjukk graut. Det kan vere du må bruke litt meir mjølk. Smak til med sukker og salt. Grauten kan pyntast med rosiner, sukker og kanel.
I tillegg serverte vi grove vaflar utan sukker, gode pølser og ein heimelaga potetsalat. Vi lagde og må skiver med spekeskinke, eggerøre, spekekjøt, laks, rømme og rogn.