Har bodd i seilbåten i ti år - i dag sank den

Den britiske forfatteren og jordomseileren Julian Mustoe måtte reddes av den norske Kystvakten. Seilbåten han har reist verden rundt i, sank under slep mot Bergen.

Julian Mustoe båt montasje

BERGET I GÅR: Julian Mustoe (82) er en kjent engelsk forfatter og verdensomseiler. Bildet er tatt under slepingen da den begynte å ta inn vann før den sank.

– Det ble jobbet med seilbåten torsdag morgen på grunn av at den tok inn vann. Men man klarte ikke å stoppe lekkasjen, og den sank i 10.30-tiden, forteller redningsleder Andreas Bull ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Onsdag ble en seiler berget om bord i Kystvaktskipet Bergen da seilbåten hans drev mot oljeinstallasjonene på Osebergfeltet i Nordsjøen.

Roret på seilbåten skal ha vært defekt, men seileren ønsket lenge å være om bord for å ta vare på båten.

Julian Mustoe

I LAND I BERGEN: Julian Mustoe (82).

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Det viste seg at det var den britiske seileren og forfatteren Julian Mustoe (82) som måtte reddes av den norske Kystvakten.

MUSTOE FORTELLER OM OPPLEVELSEN: Mistet hjemmet sitt: – Jeg angrer på at jeg forlot seilbåten

Mustoe er godt kjent i Storbritannia, etter å ha skrevet flere bøker fra sine reiser verden rundt. Han fikk problemer da han havnet i havsnød i Nordsjøen i går.

Akkurat da seilbåten sank tok han det tungt.

Skipssjef på KV «Bergen», Ståle Vorland
Seilbåthavari i Nordsjøen

FORLOT SKIPET: 82-åringen nektet lenge å forlate båten, men i går måtte han gi opp og gå over i Kystvaktens lettfartøy.

Foto: Kystvakten

– Gikk ned rett vest for Sotra

Onsdag ettermiddag ble seileren tatt om bord på KV «Bergen», mens seilbåten ble tauet mot kysten. Da dagslyset kom torsdag morgen ble det oppdaget at seilbåten lå dypt i sjøen og tok inn vann.

Mannskaper fra kystvaktskipet gjorde seg klare til å gå i lettbåt, men da kystvaktskipet sakket farten for å prøve å komme bort til seilbåten for å lense den, forsvant «Harrier of Down» i havet.

Skipssjef på KV «Bergen», Ståle Vorland, beskriver været som forholdsvis røft under slepet, og at det kan ha fylt seilbåten med vann i løpet av natten.

Vorland forteller om en dramatisk siste aksjon for å forsøke å redde båten.

– Da båten gikk ned vinsjet vi inn med en gang, og fikk seilbåten opp igjen. Men da vi prøvde å få seilbåten over hekkrullen løsnet taufestet slik at båten dessverre sank for oss, beskriver Vorland.

seilbåt i nød

VEST FOR SOTRA: Bildet viser båten da Kystvakten fant den onsdag. Da hadde den ligget og drevet lenge, og vært nær ved å kollidere med en oljeplattform.

Foto: KV Bergen

Bodd i båten i ti år

Den 82 år gamle seileren fulgte operasjonen fra broen på KV «Bergen».

Julian Mustoe er en velkjent britisk forfatter som har bodd i seilbåten de siste ti årene. Han har blant annet seilt i fotsporene til det britiske seilkrigsskipet HMS «Beagle», inspirert av Charles Darwins bok «The Voyage of the Beagle».

Julian Mustoe

I LAND I BERGEN: Julian Mustoe (82).

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

LES INTERVJU MED MUSTOE: Mistet hjemmet sitt: – Jeg angrer på at jeg forlot seilbåten

Nå var Mustoe på vei for å seile mellom Hansabyene, og skrive bok om dette.

– Han har vært på jordomseiling i denne båten, så han har et helt spesielt forhold til den. Akkurat da seilbåten sank tok han det tungt, forteller skipssjefen.

Julian Mustoe

VERDENSVANT: Julian Mustoe (82) har vært på mange av verdens hav. På vei til Norge fra Shetland fikk han problemer og måtte se at båten til slutt sank.

Foto: BBC / Dave Donaldson
Laster kart, vennligst vent...