Hopp til innhold

Jentegjengen startet kampanje for å stoppe dødsulykkene: – En ubetinget suksess

KVINNHERAD (NRK): På et halvt år mistet kommunen tre unge menn i trafikkulykker. – Fokuset på å kjøre roligere og å gi beskjed, har hjulpet.

Girlpower, gjengen frå Kvinnherad

PLAKATER: Jentene i Girlpower er ute for å henge opp plakater. 22. september er det premiere på filmen deres. F.v. Kristina Titternes, Cheyenne Marie Rørvik og Malin Olderkjær.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Vi er et lite lokalsamfunn. Vi har ikke råd til å miste flere, sier Kenneth Hjelmeland.

Siden 1999 har 15 personer omkommet på veiene i Kvinnherad i Hordaland. Mange har også blitt alvorlig skadet. De fleste er unge menn.

Tre dødsulykker fra november 2017 til juni 2018 førte til at fem engasjerte jenter startet en trafikksikkerhetskampanje.

Målet var å gjøre veiene tryggere, og å endre holdningene hos de unge guttene. Det gjør de ved hjelp av ulike arrangementer og filminnspilling.

Hjelmeland er en av de unge sjåførene som har fått med seg jentegjengens jobb.

– Fokuset på å kjøre roligere og å gi beskjed, har hjulpet. En tenker litt mer før en kjører nå enn før, sier han.

Kenneth Hjelmeland

SJÅFØR: Kenneth Hjelmeland sier at han kjører mer forsiktig nå etter at jentegjengen satte søkelyset på unge menn og bilkjøring.

Foto: Tale Hauso / NRK

Lager film

Kampanjen "GRL PWR" (eller Girlpower) ble startet av Cheyenne Marie Rørvik, Malin Olderkjær, Andrine Vågen, Kristina Titternes og Signe Warberg. De er mellom 15 og 18 år, og kjenner alle noen som har vært i alvorlige bilulykker.

De har sett seg lei av at det ble kjørt fort, og at jentene ikke sa ifra. I en ny egenprodusert film vil de fortelle guttene at de må kjøre penere.

– Det er viktig for oss å få frem at de som sitter på må si stopp dersom guttene kjører for fort. Og det må skje før det er for sent, sier Cheyenne Marie Rørvik.

Sammen har gjengen skrevet manus og er skuespillere i filmen som viser hva som skjer om en sier fra eller lar være. De har også engasjert unge sjåfører og rånerne i innspillingen. Kommunen gav 85.000 kroner til prosjektet.

– Det er tryggere for oss å si nei nå. Vi har lært at det vi sier og gjør, har en innvirkning på guttene, sier Malin Olderkjær.

Hogne Kvistad Gjuvsland

SUKSESS: Kjøreskolelærer Hogne Kvistad Gjuvsland er imponert over det jentene har fått til. Han er klar på at dette prosjektet er en suksess.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Merker en holdningsendring

Også de som driver kjøreopplæring for ungdommene, merker at noe har skjedd med de unge.

– Når jentene nå tør å si ifra og guttene sier at de hører på jentene, da er det en ubetinget suksess. Jeg merker tydelig at det er en holdningsendring sier kjørelærer Hogne Kvistad Gjuvsland ved Husnes Trafikkskule.

Selv var han usikker på hvor god effekten ville være, men er veldig glad for at det har virket som det har.

Politiet omtaler ungdommens bilkjøring som et kulturproblem.

– Dersom disse unge skaper en holdning for at dette ikke skal skje og gir beskjed til dem i risikogruppen, tror jeg dette har en forebyggende effekt, sier lensmann i Kvinnherad, Sigurd Børve.

Filmen har premiere på Kulturhuset på Husnes lørdag 22. september.