– Ikke nedgang i antall prostituerte

Det er like mange prostituerte nå som før forbudet mot kjøp av sex ble innført, hevder Kirkens Bymisjon.

Hotellrom

HOTELLROM: Prostitusjonsmarkedet er flyttet vekk fra gaten.

Foto: NRK

– Vi så en nedgang på begynnelsen av året, men så kom flere og flere kvinner ut på gaten igjen. I september i år var det faktisk tilbake på samme nivå som september i fjor, sier Bente Marie Ulveseter i Kirkens Bymisjon.

Tjener mindre

Det er snart et år siden sexkjøpsloven, som forbyr kjøp av seksuelle tjeneste, ble innført. Målet var at færre menn skulle kjøpe sex fra prostituerte.

I følge Kirkens Bymisjon har loven ikke ført til noen nedgang i antall prostituerte, men det er færre kunder enn før, sier Ulveseter.

– Mange av disse kvinnene har jo en veldig stor gjeld til bakmenn og er avhengig av inntjening. De tjener mindre nå og kundene tar færre sjanser nå når det er et lovforbud.

Får støtte fra politiet

I august satte politiet i Bergen i gang en aksjon mot sexkjøperne. En gruppe på fem jobber nå mot kjøp av sex og menneskehandel. Til nå har politiet arrestert fem menn for kjøp av sex i Bergen.

LES: Storaksjon mot sexkjøpere i Bergen

Are Sandgolt, leder for Exit-aksjonen i bergenspolitiet, støtter Bymisjonen i at det fortsatt er mange prostituerte i Bergen.

– Etterspørselen har nok gått noe ned, men ikke nok ned.

Nye arenaer

Men selv om de ser færre kvinner på gaten betyr ikke det nødvendigvis at det er mindre etterspørsel, mener Kirkens Bymisjon.

– Det betyr ikke at prostitusjon opphører. Den finner heller andre arenaer. De møtes ikke nødvendigvis på gaten, men ved direkte telefonkontakt. Hjemme hos kunden eller på hotellrom.

LES OGSÅ: Politi og hotellnæring til kamp mot sex-salg