Hillbilly-rockere gir ut norsk plate

- Vi er det første amerikanske bandet noensinne som gir ut en plate på norsk, sier vokalist John Wheeler stolt. Hør deres unike tolkninger av Jokke og Sputnik.

Hayseed Dixie på Garage under Bergenfest

DIGGER NORGE: Barley Scotch og Deacon Dale Reno (t.h.) på Garage i 2010 under Bergenfest.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hayseed Dixie fra USA har skaffet seg et stort og lojalt publikum med sine bluegrass-versjoner av Kiss, AC/DC og andre rockeklassikere. Men deres siste påfunn vil nok få fans hjemme i Tennessee til å klø seg godt i hodet.

Deres nye plate, som blir sluppet om to uker, bærer nemlig tittelen «Sjt Munchs Drikkeklubb Band» og inneholder låter av blant andre Raga Rockers, Joachim Nielsen - og Sputnik. Alt sunget på norsk av amerikanere.

Hør en smakebit her:

- Nordmenn er hillbillies

Hayseed Dixie på Buktafestivalen 2010

BANJO-DRIV: Reverend Don Wayne Reno på Buktafestivalen i fjor.

Foto: Erlend Lånke Solbu

- Alle i bandet liker Norge veldig godt. Bare så du vet det, jeg prøver ikke å kysse ræv nå. Vi har vært i landet deres syv-åtte ganger, og har spilt overalt. Nordmenn snakker veldig godt engelsk, og dere er veldig avslappede. Jeg tenker på dere som Skandinavias hillbillies, sier vokalist John Wheeler, aka Barley Scotch, til NRK.no.

- Dette må vel være noe av det mest bisarre dere har gjort?

- Ja, for alle andre enn nordmenn. Hjemme i USA lurer de fryktelig på hvorfor vi gjør dette, og spør hele tiden «er noen av dere fra Norge?» Men nei, vi er fra øst-Tennessee. Jeg aner ikke hvor mange i USA som vil forstå noe som helst. Helsike, jeg aner ikke engang om nordmenn vil forstå meg. Men kanskje vi kan få noen interessert i norsk musikk. Det håper jeg, sier Wheeler.

Joachim Nielsen, Jokke og Valentinerne

FAVORITT: Wheeler er blitt stor fan av Jokke.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det er ikke første gang gruppen hyller Norge. I 2007 spilte de inn en versjon av Turbonegers «I Got Erection», som var bonusspor på platen «Weapons Of Grass Destruction». De har også spilt Jokke-klassikeren «To Fulle Menn» live ved flere anledninger.

Ikke lett å få snakket norsk

- «To Fulle Menn» var det første vi prøvde å gjøre på et annet språk. Når vi spilte den live, kan publikum teksten så godt at de overdøver meg. Noe som sikkert var en fordel. Jeg har faktisk klart å lære meg litt norsk gjennom disse sangene, nok til at jeg kan lese norsk og forstå hva det handler om, sier Wheeler.

Hayseed Dixie spiller Sputnik:

Dialekter og uttale er derimot en skikkelig utfordring for amerikaneren, noe som krever trening. Men det å få i gang en samtale på norsk i Norge, er ikke bare bare.

Hayseed Dixie - Sjt Munchs Drikkeklubb Band

BEATLES-INSPIRERT: Coveret på den nye platen. Legg merke til Ibsen i bakgrunnen oppe til høyre.

- Når jeg går på 7-Eleven i Norge og sier «jeg vil gjerne ha grillpølse», får jeg alltid svar på engelsk. Jeg høres vel latterlig ut og har tjukk aksent. Så jeg får aldri noen til å snakke norsk til meg, slik at jeg kan lære, sier han.

Stor respekt for Jokke

Platen begynte med at Wheeler skrev en låt om Norge en sen kveld på rockepuben Elm Street i Oslo, riktignok med engelsk tekst. Kort tid etter opptrådte de i Flekkefjord og spilte «To Fulle Menn». Backstage fikk de umiddelbart etter tilbud om platekontrakt dersom de kunne fylle en helt plate med norske låter. Bandet gikk i gang med å lage en liste mens Raga Rockers stod på scenen.

- Det fins kun fire ting det er verdt å synge om: Fyll, hor, drap og helvete. «Hvis Jeg Var Deg» passet perfekt. Tenk så moro - du bør kjøpe øl til meg! «Noen Å Hate» er en god hatelåt. Hat leder ofte til drap, så der får du nøkkelelementet, sier Wheeler.

Hør bluegrass-versjonen av Jokke-klassikeren:

Hayseed Dixie på Garage under Bergenfest

NORSKE ANER?: Neida, Jake Byers og de andre er fra østre Tennessee, men elsker Norge.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

- Heldigvis har jeg lært nok norsk til å sette pris på Jokke og forstå hvor god låtskriver han var. Låtene er gode og tekstene er virkelig solide. Han var dyktig og genial på Bon Scott-måten. Hele denne prosessen har ført til at jeg har fått oppdage og sette pris på musikk jeg ellers aldri hadde hørt.

- Kommer tilbake til høsten

Mandag 4. mai kommer Hayseed Dixie til Norge for en mini-turné i anledning den nye platen. Husnes i Hordaland får besøk lørdag 7. mai.

- Da gjør vi noen få jobber, hvor vi får prøvd ut låtene foran et publikum. Denne gangen spiller vi på noen utvalgte små steder, som Lillehammer og Husnes. Til høsten kommer vi tilbake og spiller i alle de store byene. Da har platen også fått litt tid til å modnes hos lytterne, sier Wheeler.