Hopp til innhold

Her slipper Christopher jubelen løs

BERGEN (NRK): I fjor var Christopher Stiansen på kjøret igjen og trodde livet var over. Fredag sprang den nå rusfrie 29-åringen verdens bratteste motbakkeløp.

Første dag av Stoltzen Opp 2017.

JUBLER: Christopher Stiansen er svært fornøyd med egen innsats i Stoltzekleiven Opp!

– Hadde noen sagt til meg for et halvt år siden at jeg skulle delta i Stoltzekleiven Opp, hadde jeg aldri trodd dem, sier 29-åringen fra Bergen, som før jul veide 116 kilo.

Denne helgen stiller over seks tusen bergensere til start i melkesyre-favoritten Stoltzekleiven Opp.

De over 800 steintrappene opp til fjellet i Sandviken er blitt en av byens mest populære trimløyper, mye på grunn av konkurranseaspektet.

Hadde gitt opp livet

Christopher Stiansen og kompisen Vidar Engeseth (30) stilte sammen med flere andre utøvere fra Arna Aktiv.

Det er et offentlig tiltak i regi av Nav, for å gi rusavhengige livskvaliteten tilbake gjennom fysisk trening og arbeid.

– Jeg hadde egentlig gitt opp livet. Jeg hadde vært ni måneder i rusbehandling nordpå, kom tilbake og gikk på en skikkelig smell. Da ble jeg spurt om jeg ville være med i Arna Aktiv. «Hvorfor ikke?», tenkte jeg. Og det funket!

Vidar Engeseth

TUNGT: Vidar Engeseth (30) stilte sammen med flere andre utøvere fra Arna Aktiv i Stoltzekleiven Opp.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg trente mye før og trives veldig med det. Siste månedene har vi deltatt i Bergen City Marathon og Knarvikmila, syklet Bergen - Oslo og nå Stoltzekleiven Opp. Arna Aktiv er livbøyen min. De har hjulpet meg å komme meg opp av dritten, sier Stiansen.

Stoltzen Opp

SLITNE: Deltakere i er slitne etter å ha gått eller løpt de over 800 steintrappene opp til fjellet i Sandviken.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Ny personlig rekord

Da de to begynte på turen oppover Stoltzekleiven klokken 11.24 fredag, var Christopers mål å komme ned mot 14 minutter.

Vel oppe gikk den nå 86 kilo tunge mannen i bakken etter målgang 367 meter over havet, men spratt jublende opp da tiden ble lest opp over høyttaleranlegget.

Christopher Stiansen

I MÅL: Christopher Stiansen har gått Stoltzen Opp på rekordtid.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– 14.18! Det er årsbeste! Jeg hadde en god følelse på vei opp, men det er helt eksepsjonelt, stråler 29-åringen.

Like bak kommer kompis Vidar, som også noterte seg for årsbeste.

– Jeg forbedret rekorden min med et halvt minutt. Det var tungt, men det føles veldig godt nå, peser 30-åringen fornøyd.

– Alle trenger å komme seg ut

For miljøterapeutene Miriam Kjelby og Jan Runar Trandal var det stort å se Christopher, Vidar og de andre fra Arna Aktiv juble over egen innsats i Stoltzen.

– Vi husker hvordan de var da de kom til oss. Den endringen de har fått til, er så imponerende at det er vanskelig å beskrive med ord, sier Kjelby.

Miriam Kjelby

GLAD: Miljøterapeutene Miriam Kjelby fra Arna Aktiv

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Deltakelse i idrettsarrangementer som Stoltzekleiven Opp er noe av poenget med rehabiliteringsopplegget, forteller de to.

– Alle trenger å komme seg ut blandt mennesker og være en del av samfunnet, i stedet for sitte inne i en passiviserende hverdag. Vi legger til rette for det, men det er de selv som gjør jobben og oppnår mestringsfølelsen, sier Kjelby.