– Vi er det som kalles «steike forbanna»

Bergenslærerne er klare for storstreik. – En ære at vi er de første som blir valgt ut, sier tillitsvalgt ved Rothaugen skole.

Streik

STOLT: – Det er en stor ære at skolen vår ble valgt, mener lokal tillitsvalgt ved Rothaugen skole, Roar Ulvestad.

Foto: Rita Evjenth

90.000 lærere i Utdanningsforbundet går til streik, etter den omstridte arbeidsavtalen mellom KS og lærerne.

Atle Fasteland

FORBEREDER SEG: Rektor Atle Fasteland fikk beskjeden om at 36 av hans ansatte går ut i streik i dag. – Dette kan bety at skolestarten neste år kan bli utsatt, sier han til NRK.

Foto: Tale Hauso / NRK

Det er skoleferie og derfor er det ventet at man først vil merke konsekvensene av streiken i august, dersom man ikke kommer til enighet innen den tid. Men en enkelt skole tas allerede ut i streik 1. juli.

På Rothaugen skole i Bergen starter 36 lærere sommeren med å streike fra neste uke av. Den kommunale ungdomsskolen i Skuteviken i Bergen har plass til 550 elever.

– Ære å bli valgt

Lokal tillitsvalgt ved Rothaugen skole, Roar Ulvestad synes det er en stor ære at akkurat Rothaugen skole har blitt valgt.

– Streiken sin begynnelse er nå på et symbolnivå, og at vi har blitt valgt ut som en enkel skole av så mange til å symbolisere streikestarten er en ubetinget ære for oss, sier Ulvestad.

Lærerne på Rothaugen har lenge vært engasjerte i streikedebatten.

– Vi er nå glade for å være med på å gi dette signalet. Her starter streiken, midt i Bergen by, seier Ulvestad.

– Hvordan tror du streikeviljen vil bli?

– Streikeviljen vil nok være ekstremt mye sterkere nå enn om vi hadde gått ut i streik da arbeidsforhandlingene brøt sammen. De fleste har brukt ventetiden på å reflektere over dette og ikke minst grave i følelsene om at dette er urimelig. Og svaret som kom i dag viser at vi er det som kalles «steike forbanna», sier Ulvestad.

Trappes opp til høsten

Lærerstreiken starter i det små, men trappes opp fra skolestart.

– Det er ikke tvil om at vi er i stand til å streike bredt, og vi er i stand til å streike lenge. Medlemmene våre har gitt oss et klart mandat, og det skal vi følge, sa Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet på en pressekonferanse tidligere i dag.

Streikeuttaket skjer etter at 73 prosent av lærerne som stemte ved uravstemningen sa nei til avtalen mellom Utdanningsforbundet og KS.

Rothaugen skole

FØRST UT: Her på Rothaugen skole går de aller første lærerne ut i streik tirsdag. På skolen i dag er det lite som minner om streikestemning.

Foto: Tale Hauso / NRK

7,5 timer daglig

Utdanningsforbundets medlemmer stemte over hele lønnsoppgjøret, ikke bare arbeidstidsavtalen.

Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka, og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid.

I tillegg omfatter meklingsresultatet ordinære poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

Rektor: – Overraskelse og sjokk

På Rothaugen skole har de fleste tatt ferie, og verken elever eller lærere er på skolen. Men da NRK var på stedet traff vi rektor Atle Fasteland. Han må nå begynne å planlegge for at de ansatte går ut i streik.

Det vil få konsekvenser for oppstart, møter før oppstart og nye elever som skal begynne her. I ytterste fall kan skolestarten bli utsatt.

Rektor Atle Fasteland

– Det var en overraskelse og et sjokk, men vi må ta den utfordringen og finne løsninger på dette, sier Fasteland.

– Men samtidig er det ingen stor overraskelse. Vi er en stor ungdomsskole i sentrum av en stor by, og når det ble nei i uravstemningen måtte de ta ut noen. Da ble det oss, sier Fasteland til NRK.

Skolestart kan bli utsatt

Rektor Fasteland har ennå ikke fått begynt å tenke mye på hvordan sommeren og høsten vil utarte – og hvilke konsekvenser streiken vil få.

Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet

– STREIKE BREDT: Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet forbereder seg på en streikehøst. – Vi er i stand til å streike bredt, sier hun.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Lærerne er allerede på ferie. Avdelingslederne og jeg er igjen, og vi planlegger neste år, og ting som timeplan. Vi fortsetter med det, men slutter med planlegging av konkrete ting som planleggingsdager.

– Akkurat slik det er nå, vil streiken neste uke ikke bety noe.

Skolestarten i Bergen kommune er 18. august. Om det blir midten av august og streiken vedvarer, vil rektoren begynne å få problemer med oppstarten av neste skoleår.

– Da vil det få konsekvenser for oppstart, møter før oppstart og nye elever som skal begynne her. I ytterste fall kan skolestarten bli utsatt, sier rektor.