Hopp til innhold

Helse Vest får 400 millioner

Helseministeren vil rette opp skjevfordelingen mellom helseforetakene.

Bjarne Håkon Hanssen

ÅPNER PENGESEKKEN: Helseminister Bjarne Håkon Hansen vil løfte helsetilbudet utenfor Sør- og Østlandet opp på landsgjennomsnittet.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I serien av budsjettlekkasjer kommer nå nyheten om at regjeringen Stoltenberg og helseminister Bjarne Håkon Hansen vil bevilge om lag 200 millioner kroner ekstra til Helse Vest over statsbudsjettet både i 2009 og 2010 - totalt 400 millioner over to år.

Har hatt dårligere tilbud

Regjeringen ønsker nå å jevne ut forskjellene mellom helseforetakene i Nord-Norge, Midt-Norge og Vestlandet i forhold til Sør- og Østlandet. I praksis har disse tre hatt dårligere helsetilbud på flere felt enn Helse Sør-Øst. Nå får de tre omsider samme beregningsnøkkel som en lenge har hatt på Sør- og Østlandet.
- Dersom dette er riktig, er det veldig hyggelig at regjeringen har tenkt å rette opp skjevfordelingen over de kommende to år. Det er vi svært glade for, sier styreleder i Helse Vest, Oddvard Nilsen, til nrkhordaland.no.

Anne Sissel Faugstad

LETTET: Anne Sissel Faugstad skulle likevel gjerne hatt pengene tidligere.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

- Opp på landsgjennomsnittet

Ekstramidlene vil gå til å styrke behandlingstilbudet innen rus og psykiatri, deriblant barne- og ungdomspsykiatrisk arbeid.

- Noen av pengene vil gå til å løfte dette tilbudet opp til landsgjennomsnittet. Dette blir en viktig forbedring og et godt steg fremover. Så pengene vil hjelpe godt på, sier Nilsen.

Viseadministrerende direktør Anne Sissel Faugstad gleder seg over løftet, men slår ikke akkurat salto av glede.

- Kommer i balanse

- Vi skulle gjerne hatt disse pengene tidligere, men vi får være glade for at de kommer nå. For vårt vedkommende er det ikke snakk om at regjeringen åpner lommeboken på vidt gap for oss, men at vi omsider kan klare å bringe en budsjettsituasjon i balanse, sier Faugstad.

Les også: Billigere strøm til kraftkommuner

Les også: Klart for Eikåstunnelen