Har pågrepet antifeministisk blogger for oppfordring til politidrap

Bloggeren Eivind Berge, som blant annet har oppfordret til politidrap, varetektsfengsles i to uker. Han nekter straffeskyld.

Blogger Eivind Berge har pågrepet antifeministisk blogger for oppfordring til politidrap

Eivind Berge (34) motsetter seg fengsling, sa advokat Henrik Birkeland i fengslingsmøtet i Nordhordland tingrett i Bergen.

Der ble han varetektsfengslet i to uker. Den antifeministiske bloggeren som skal ha oppfordret til drap på politiet tar betenkningstid.

Påtalemyndigheten ba om fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud, men fikk ikke medhold i dette.

Eivind Berge

ANTIFEMINIST: Eivind Berge hevder selv han først og fremst er antifeminist. Han har forsvarer blant annet voldtekt og politidrap fordi han er i mot det han kaller feministiske lover.

Foto: Privat
Rettsal

BER OM FIRE UKER: Politiet ber om at bloggeren varetektfengsles i fire uker.

Foto: Sølve Rydland / NRK
Rudolf Christoffersen

UMIDDELBAR FARE: Politiet fryktet at polititjenestemenn kunne være i fordi bloggeren Eivind Berge har forherliget politidrap de siste ukene, forteller politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Foto: NRK

Han nektet straffskyld og begjærte seg løslatt. Berge skriver en politisk blogg og står ikke nødvendigvis inne for alt han har skrevet tidligere.

– Lettet over at det ikke ble fire uker

– Han er i første omgang lettet over at politiet ikke fikk medhold i sitt krav om fire ukers varetektsfengsling, og herunder at han ikke har noen restriksjoner i form av brev- og besøkelsesforbud i fengslingsperioden. Det sier Berges forsvarer, Henrik Birkeland, til NRK etter fenslingsmøtet.

Berge vil bruke helgen til å tenke over om han skal anke kjennelsen om varetektsfengsling inn til lagsmannsretten.

– Slik jeg oppfatter han erkjenner han ikke straffskyld etter siktelsen, og begrunner det ut i fra at dette er politiske ytringer, sier Birkeland.

Har framsatt trusler mot politiet

Studenten og bloggeren Eivind Berge framstilles i dag for fengsling i Nordhordland tingrett.

– Siktede har de siste månedene, og særlig nå i slutten av juni, framsatt uttalelser på sin blogg som etter politiets oppfatning oppfordrer til, og forherliger, drap på polititjenestemenn, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til NRK.no.

I mars omtalte han en selvmordsaksjon mot russisk politi på Twitter, da fem ble drept: «Dette er min type aksjon, nøye rettet mot politiet.»

Usikre på om andre er involvert

«Hurra! Politimann drept av skytedesperadoen sammen med venstrefolka», skrev han på sin twitterprofil i fjor høst. Denne typen meldinger skal være bakgrunnen til at han fengsles.

Bloggeren ble kjent etter at han ifjor høst viste sympati med Anders Behring Breivik sine handlinger. Han gjentok støtten til Breivik under terrorrettssaken i vår.

– Det har vært en endring i det han skriver. Vi er usikre på hvor mange sympatisører han har og om det er andre involvert, og om det er direkte planer om å utføre politidrap, sier Christoffersen.

Fant bøker om sprengstoff hjemme hos Berge

Hjemme hos Berge fant politiet flere harddisker, patroner og lærebøker om sprengstoff.

Eivind Berge og forsvarer Henrik Birkeland

Eivind Berge og advokat Henrik Birkeland.

Foto: NRK

– Patronene er noe han har funne når han var liten gutt. De har ligget i en skuffe, og har ingen som helst sammenheng med dette, sier forsvarer Henrik Birkeland.

– Når det gjelder bøker om sprengstoff så har han jo sertifikat på dette. Det er et kurs han har fått i militæret, og de stammer fra den tiden. Begge de forholdene har så vidt jeg forstår ingen sammenheng med bloggen, sier Birkeland.

Politiet har fulgt han over tid

Den antifeministiske bloggeren ble pågrepet onsdag og politiet ba om at Berge skulle varetektsfengsles i fire uker.

Politi i både Bergen og Oslo har fulgt han over en tid.

– Bakgrunnen for at pågripelsen skjedde nå er at vi ser en utvikling på hans bloggen i å bli mer og mer ekstrem. Samtidig er det han oppfordrer til på bloggen, nemlig drap på polititjenestefolk, blitt mer og mer konkret, sier Christoffersen.

Har beslaglagt patroner

Politiet har beslaglagt det de fant av ammunisjon og lærebøker om sprengstoff hos Berge.

– Politiet vil etterforske saken videre og har blant annet gjort et større databeslag, og beslag i gjenstander på hans bopel, sier Chrsitoffersen.

Noen av ytringene fra Berge som politiet reagerer på er ifølge bt.no:

  • «... angrep på politiet er noe harmonerer 100 % med alt jeg står for. Andre drap støtter jeg ikke.»
  • «Jeg holder fast ved at politidrap er både etisk og taktisk riktig.»

Gav Behring Brevik støtte

Til vanlig er Eivind Berge student ved Universitetet i Bergen (UiB) og har hatt tillitsverv ved instituttet han studerer på. Han gir kjæresten æren for at han selv ikke ble en morder.

«Jeg vet jeg kunne minst drept en av dem før jeg ville bli fanget eller drept selv (...) men jeg hadde ingen anelse om at en formidabel aktivist som heter Anders Behring Breivik allerede i årevis hadde drevet en nitidig planlegging av et angrep som ville vise hele verden hva vikingene er laget av», skrev bergenseren på bloggen sin kort tid etter 22. juli 2011.

– Meningsløst, mener kjæresten

Nataliya Kochergova

Nataliya Kochergova er kjæresten til Eivind Berge, og støtter åpent mange av synspunktene hans.

Foto: Picasa

Kjæresten til bloggeren Eivind Berge, Nataliya Kochergova, sier hun er sikker på at han ikke er farlig. Hun chattet med Berge på nettet kvelden da han ble pågrepet.

– Jeg chattet med ham på nettet, og han skulle ut en tur. Vi avtalte å møtes igjen klokka 2 om natta. Men da hørte jeg ingenting fra ham. Jeg ble veldig bekymret, sier hun til NRK.no.

Dagen etter fikk hun en telefon fra politiet om at kjæresten var pågrepet. Hun betegner hele saken som meningsløs.

– Jeg synes det er meningsløst. Han er ikke en farlig person. Alt har gått bra inntil nå, og det ville gått bra senere.

– Hvorfor har han kommet med trusler mot politiet?

– Det er egentlig ikke trusler. Han har aldri hatt planer om å drepe noen, det har han sagt flere ganger i bloggen sin. Når han for eksempel sier at «politidrap er en effektiv måte å motvirke dumme lover», så er det en faktabeskrivelse og ikke en trussel. Til og med de som elsker politiet er enige i det.

Kochergova, som åpent støtter mange av Berges synspunkt på egen blogg, sier at hun snakker med Berge såpass ofte at han ikke hadde klart å skjule det overfor henne, dersom han planlagte en aksjon.

LES OGSÅ: