Hopp til innhold

Har produsert overraskende mye strøm

Landets nest største vindpark produserer strøm langt over det som er forventet. Så langt i år er man allerede halvveis i budsjettet for hele 2014.

Midtfjellet Vindkraft

MEDVIND: Midtfjellet Vindpark åpnet med sine 44 vindmøller i fjor høst. Siden har det blåst kraftig i motvind for landets nest største vindpark.

Foto: Oddgeir Øystese

– Det er en hyggelig overraskelse når man får så gode tall, sier daglig leder Erik Mortensen på Midtfjellet vindpark til NRK.

Vindmølleparken i Sunnhordland åpnet i fjor høst og har de siste månedene fått god medvind, skriver lokalavisen Fitjarposten.

Så langt i det første fulle produksjonsåret har man allerede passert 187 gigawatt-timer med produsert strøm. Da ligger man svært godt an for å nå målet på 347 gigawatt-timer for hele 2014.

Mye vind

Og det er rett og slett mye og kraftig vind som gir de gode tallene, forteller daglig leder Mortensen.

– Det er stort sett vinden som har vært en veldig god ressurs. I tillegg har vi hatt lite nedetid på turbinene, som har vært mye i drift og med få oppstartsproblemer, sier han.

Vindåret regnes fra 1. desember til 1. desember. Midtfjellet ble åpnet i september i fjor og ligger svært godt an fire måneder inne i sitt første fulle år med strømproduksjon.

Kart norske vindkraftparkar

19 PARKER: Midtfjellet er en av 19 vindparker i drift i Norge.

Det er godt nytt for en bransje som sliter med å tjene penger.

– Når det er sagt så er det ikke så lett å beregne hvordan vinden opptrer fra år til år. Så vi må også forberede oss på at det kommer tider hvor det blåser lite gjennom året.

Ti ganger rundt jorden med diesel

Skulle en produsert den samme mengden strøm med diesel, ville det gitt store utslipp. Skulle en produsert like mye med hjelp av diesel ville det gitt et forbruk på 24,5 tonn med diesel per time.

– Det tilsvarer at en bil som bruker 0,6 liter på mila kunne kjørt ti ganger rundt jorden, forklarer Mortensen.

Sammenligner en med energi produsert på et moderne gassturbin-anlegg, ville strømmengden gitt et utslipp på 190.000 tonn CO2.

– Viser at det går an å satse

Også økonomisk er den kraftige vinden godt nytt for Midtfjellet. Vindkraftprodusentene sliter i motvind og eksperter har tidligere uttalt at vindmøller er så lite lønnsomt at man ikke har tro på noen stor utbygging de neste årene.

På Midtfjellet mener de Fitjar er eksempelet som viser at det går an å satse på vindkraft i Norge.

– Jeg syns dette beviser at det finnes beliggenheter rundt om i landet som er godt egnet for vindkraft. Så rent teknisk sett bør det være mulig å satse mer på utbygging av vindkraft, sier Mortensen.

Se reportasjen fra åpningen av Midtfjellet:

44 vindmøller er tekne i bruk i Fitja. Men bransjen slit med å tene pengar.