Hopp til innhold

Han blir ny fylkesordfører

Tom-Christer Nilsen dumper Torill Selsvold Nyborg til fordel for Mona Hellesnes.

Tom-Christer Nilsen

FÅR KJEDET: Den nye borgerlige koalisjonen vil gi Tom-Christer Nilsen ordførerkjedet.

Foto: Mats A. van Dam Lie

Høyres listetopp i Hordaland, som på valgnatten så ut til å måtte velge mellom Ruth Grung (Ap) og Torill Selsvold Nyborg (KrF), bekreftet onsdag kveld overfor bt.no at partiet og koalisjonspartner Fremskrittspartiet har kastet sine øyne på Hellesnes og Venstre, og at følelsene er gjensidige.

Mona Hellesnes

- KAN FÅ GODE LØSNINGER: Venstres fylkestings-topp Mona Hellesnes

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

- Jeg kan bekrefte at vi har en avtale om å samarbeide med Venstre. En del av den avtalen er at Høyre skal ha fylkesordføreren, sier Tom-Christer Nilsen til NRK.no.

Får trolig varaordfører også

Mona Hellesnes bekrefter også avtalen, og antyder at Høyre også kan ende opp med varaordføreren.

- Slik har vi forstått det. Det vil bli endelig avklart i morgen, torsdag. Vi har i alle fall ikke gjort krav på den posisjonen, sier Hellesnes til NRK.no.

- I Bergen brøt forhandlingene mellom byrådet og Venstre sammen etter 20 minutter, fordi Venstre ikke kunne samarbeide med Fremskrittspartiet. Hva gjør situasjonen annerledes på fylkesplan?

- Det er to vidt forskjellige styringsformer. Vi har sagt ja til et valgteknisk samarbeid. Et samarbeid i byråd eller regjering ville vært noe helt annet, sier Hellesnes.

Venstre: - Mye til felles med Høyre

Hun forsikrer at Venstre nå ikke vil gå god for Frp-politikk i fylket.

- Vi skal fortsatt jobbe for våre hovedsaker, som er kollektivtrafikk, samferdsel, videregående skoler og renere luft i Bergen. Der har vi mye til felles med Høyre, så vi har god tro på at vi kan få til gode løsninger, sier Hellesnes.

Torill Selsvold Nyborg

SNURT: Torill Selsvold Nyborg mener Høyre og Frp har gått bak ryggen på KrF.

Foto: NRK

Partene skal møtes torsdag for å komme frem til en felles politisk platform og signere en samarbeidsavtale. Verken Nilsen eller Hellesnes vil si noe om det politiske innholdet i avtalen.

KrF: - Lumpent!

Kristelig Folkeparti har hatt samtaler med Arbeiderpartiet om et mulig samarbeid. Selsvold Nyborg er likevel forundret over avtalen som er kommet i stand og mener Høyre og Frp har gått bak deres rygg.

- Jeg føler meg rett og slett sveket av Høyre og Frp. Dette er gjort på en svært lumpen måte. Vi har diskutert posisjoner med Høyre, og de gjorde krav på fylkesordføreren. Jeg er forundret over at dette skjer før vi diskuterte politikk. Det burde være det viktigste, sier Selsvold Nyborg til NRK.no.