Hamstrer medisin på blå resept

I desember hamstrer folk medisiner de slipper å betale for. Årsaken er at mange er over frikortgrensen, noe som gjør at de kan få ut reseptbelagte legemidler uten å betale.

Apotek

TRAVELT PÅ APOTEKET: Mange hamstrer medisiner på blå resept før årsskiftet.

Foto: Scanpix

Det er hektiske dager på apoteker rundt om i landet før vi skriver 2011. I desember står mange av oss med resepten og kølappen i hånden.

Øker omsetningen

– Jeg vil tippe på at vi omsetter for 50 prosent mer i desember i forhold til en vanlig måned, sier Hans Olav Monsen-Neteland som er apoteker ved Apotek 1, Lagunen i Bergen.

– På det mest hektiske er det ganske fullt her. Alle ansatte springer rundt og stresser.

I desember er det nemlig mange som har kommet over frikortgrensen. Dermed slipper de å betale for reseptbelagt medisin, dersom den hentes før midnatt nyttårsaften. Monsen-Neteland synes lite om hamstringen av kostbare medikamenter.

– For samfunnet er det ikke gunstig.

LES OGSÅ: Kan du stole på apoteket? | Spar helsepenger automatisk

Går ut på dato

Ofte skifter pasientene medisiner.

– Hvis en da hamstrer opp et lager av en type medisin risikerer en at en brenner inne med det fordi legen vil at pasienten skal bytte styrke på medisinen eller gå over til et nytt preparat.

– En annen ting er at en risikerer at medisinen går ut på dato. Alle legemidler har utløpsdato. Hvis en hamstrer medisiner og har det liggende et år eller to risikerer en at det ikke er brukenes lenger.