Hopp til innhold

Gigantsuksess for Krimfri Påske

For 18 år siden var Bergen Vest preget av massiv vinningskriminalitet i påsken. I år var det ett innbrudd i hele bydelen.

Politiinspektør Tore Salvesen

Krimfri Påske virker, mener stasjonssjef Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Prosjektet Krimfri Påske, som vi har kjørt i mange år, er uten tvil årsaken til utviklingen, mener stasjonssjef Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon.

Bydelen passer bydelen

Krimfri Påske-konseptet består ganske enkelt av at politi, næringsliv, offentlige instanser og frivillige organisasjoner går sammen om å holde øye med boliger til folk som er bortreist i påsken.

– I år var det 120 private hjem og offentlige bygninger som hadde bedt oss om oppsyn. Ingen av disse opplevde innbrudd. Og det har vært vanlig så lenge vi har holdt på. Alle som vil, kan bli omfattet av ordningen, sier Salvesen.

Tilsyn tre ganger i døgnet

De frivillige som deltar i prosjektet får tilgang til biler merket med Krimfri Påske. De bærer også refleksvester. Og de patruljerer bydelen døgnet rundt i påskehøytiden.

– Det vi kan love folk, er at vi skal komme bortom huset deres tre ganger i døgnet. Folkene våre er borte og lyser litt rundt, ser at ingen dører eller vinduer er knust, forklarer Salvesen.

Stor preventiv effekt

Selv om bydelen er langt større enn de 120 bygningene som var omfattet av årets aksjon, er ikke Salvesen i tvil om at den preventive effekten virker i hele gamle Loddefjord bydel.

– Folk vet at vi er ute og patruljerer. De vet ikke hvilke hus vi er innom tre ganger i døgnet. Dermed er det mindre lukrativt å forsøke seg på innbrudd, sier Salvesen.

– Intet borgervern

Politiet i bydelen har merket at alle former for uønsket atferd er på retur i de periodene «påskepatruljen» er ute. Og Salvesen er nøye på at det er politiet som har styringen på ordningen: Noe borgervern er Krimfri Påske ikke.

– De som deltar blir instruert. De skal forholde seg passive. Ser de noe, skal de kun melde fra. Vi leier inn politifolk som er med og styrer det hele, sier han.