Hopp til innhold

GHB-bruken skremmer

Nå skal bruken av rusmidlene GHB og GBL i Bergensområdet kartlegges.

GHB på Cola-flaske

GHB er en klar væske og det er gjerne flaskekorker som brukes for å måle opp dosene. (ARKIVFOTO)

Foto: NRK

De siste månedene har det vært registrert flere tilfeller av overdoser ved bruk av de to stoffene. I fjor registrerte Helse Bergen 193 sykehusinnleggelser etter overdoser, i januar i år er tallet 38.

Det er Utekontakten og Stiftelsen Bergensklinikkene som nå skal samarbeide om en hurtigkartlegging av bruken av GBL og GHB. Det er et team på seks personer som skal jobbe med det.

GBL er forstadiet til GHB, og har en noe kraftigere virkning.

Skal lære mer

Kartleggingen som nå skal gjøres skal ta for seg:

  • Hvilke miljøer som bruker disse rusmidlene
  • I hvilket omfang rusmidlene benyttes og hvilke konsekvenser dette gir for brukerne.

Den skal også si noe om hvilke utfordringer hjelpetjenestene får i møtet med brukere av disse nye rusmidlene skriver kommunen på sine nettsider.

Prosjektet skal intervjue personer fra forskjellige ungdomsmiljøer, organisasjoner, etater og andre aktører som berøres av bruken av GHB og GBL. De skal også innhente mer kunnskap om stoffene og se på hvilke tiltak man allerede har i Bergensområdet.

– Kartleggingen vil på kort tid gi oss et godt bilde av situasjonen her og gjøre oss i stand til å handle raskt, sier leder for utekontakten i Bergen, Else Kristin Utne Berg

Kartleggingen skal være ferdig 18. mars. Sammen med rapporten skal en tiltaksplan legges frem.

Fakta om GHB og GBL:

Folkehelseinstituttet sine nettsider ligger denne informasjonen om GHB:

  • GHB kan forekomme som en fargeløs, luktfri væske med salt smak, men finnes også som pulver og i kapsler.
  • GHB doseres vanligvis i bruskorker og drikkes, men kan også settes intravenøst.
  • Løsninger som selges under betegnelsen GHB kan i tillegg inneholde GBL og 1,4-butandiol. En vanlig brukerdose er i størrelsesorden 0,5-5 gram GHB.
  • GHB er et dempende stoff med virkninger som likner alkohol. GHB kan fremkalle rus hvor brukeren føler seg oppstemt. Rusen inntrer gjerne i løpet av 15-30 minutter.

Inntak kan også føre til svimmelhet, hodepine, oppkast, muskelsvakhet, forvirring, kritikkløshet og trøtthet. I mer alvorlige tilfeller kan det inntre vrangforestillinger, kramper, hemmet pust og bevisstløshet.

GHB kan være svært farlig å innta, fordi det er liten forskjell mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløshet og død.

Dødsfall er rapportert ved bruk av GHB, og skyldes ofte pustestans.