Hopp til innhold

Fylkesordfører-utspill vekker reaksjoner

Regiondirektør Tom Knudsen mener Anne Gine Hestetun burde ventet med å gå inn for Hemsedalsfjellet som hovedvei. Han er ikke den eneste som reagerer.

Tom Knudsen

KRITISK: Tom Knudsen i NHO mener fylkesordføreren er for tidlig ute med å ta stilling til stamveiforslagene.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

NHO aksepterer ikke at fylkesordføreren har tatt et valg om ny trase mellom øst og vest før saken er ferdig behandlet.

– Det næringslivet skulle ønsket er at hun hadde ventet med utspillet til konseptutvalgutredningen var ferdig. Den er vi invitert til å være med på fra førstkommende mandag, sier regiondirektør for NHO i Hordaland, Tom Knudsen.

Jeg har ikke forståelse for at fylkesordføreren går til Sogn i stedet for å støtte en vei som går gjennom Hardanger.

Solfrid Borge, ordfører i Ullensvang

LES OGSÅ: Fylkesordføraren i Hordaland snakkar Bergen midt imot i aust-vest-striden

Alternativ trasé

Tidligere i dag gikk fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) i Hordaland ut og støttet Sogn og Fjordane i veikampen som er oppstått mellom Hemsedalsfjellet og Hardangervidda om å bli hovedtrasé mellom Øst- og Vestlandet.

– Vestlandsregionen er lite tjent med hovedveier over Hardangervidda og Haukeli som de to alternativene. Det vil ikke tjene nordregionen, som Sogn og Fjordane er en del av. Den beste løsningen er derfor Hemsedalsfjellet og Haukeli, sa Hestetun til NRK.

I Vestlandsrevyen tirsdag presiserer Hestetun at hun mener det er viktig for Hordaland å ha to sterke veialternativer, både i øst og i nord.

Fylkesordførar Anne Gine Hestetun (Ap)

FORSVARER UTSPILLET: Fylkesordfører Anne Gine Hestetun presiserer at dette er hennes personlige mening.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Min personlige mening

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun presiserer at dette er hennes personlige mening. Hun mener Hemsedal er en viktigere fjellovergang enn Hardangervidda siden det allerede er klart at veien over Haukeli skal prioriteres.

– Det kan godt være at noen synes jeg er tidlig ute, men nå skal jo prosessene gå sin gang. I den politiske plattformen som flertallskoalisjonen i fylket er valgt på er vi imidlertid enige om å arbeide for en sterk Vestlandsregion. Da er det viktig å få på plass infrastruktur som bygger opp under en slik målsetting.

– Det er også viktig å kommunisere dette sett opp mot at kommunalminister Jan Tore Sanner kommer med sin oppgavemelding i forhold til nye regioner 1. april, sier Hestetun.

Riksveg 7 over Hardangervidda

HARDANGERVIDDA: Ullensvang-ordfører Solfrid Borge mener fylkesordføreren burde lede trafikken gjennom Hordaland og Riksveg 7 i øst, og ikke velge et veialternativ gjennom Sogn.

Foto: NRK

Holder fast på kritikken

Tom Knudsen i NHO mener fylkesordføreren burde ventet til hele faktagrunnlaget var på bordet. Han etterlyser også hvilke tanker Hestetun gjør seg rundt sambandet over Hardangervidda.

NHO sentralt har tidligere gått inn for E 134 over Haukeli og riksvei 52 gjennom Hemsedal som hovedveisamband mellom Øst- og Vestlandet. Organisasjonen ønsker også at man skal komme tilbake til hva som skal skje med riksvei sju i fremtiden.

Ullensvang-ordfører Solfrid Borge (Sp) er opprørt.

– Jeg har ikke forståelse for at fylkesordføreren går til Sogn i stedet for å støtte en vei som går til Hardanger. Fylkeskommunen skal være motoren i fylket og favne om alle hordalandskommunene. Da er det betimelig å gå til Sogn og støtte dem, sier Borge til NRK.

Mener fylkesordfører Anne Gine Hestetun burde ventet med å gå inn for Hemsedalsfjellet som hovedvei.

UENIGE: Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (fra v.) og Ullensvang-ordfører Solfrid Borge debatterte veivalget friskt i tirsdagens Vestlandsrevy sammen med programleder Jan Børge Leirvik.