Friele: – Riv ruskende galt at verdiene skapes i Oslo

– Den verdiskapende hovedstad har alltid vært Bergen!

Video Herman Friele om verdiskapning i Norge

Herman Friele, tidligere ordfører og sjef for Friele-konsernet, reagerer kraftig på påstanden om at folk fra Oslo skaper verdiene i Norge. Mandag presenterte NRK en statistikk som forteller at Oslofolk i snitt skaper opver dobbelt så store verdier som folk i resten av landet.

Reaksjonene lot ikke vente på seg:

LES OGSÅ: - Lite reell verdiskapning i Oslo

– Alt skapes utenfor Oslo

Friele mener SSBs presentasjon definerer verdiskapning feil.

– Selve verdiskapningen foregår på Vestlandet. 70 prosent av verdiskapningen i Norge skjer fra Kristiansund til Kristiansand. Men forvaltningen som vi skaper for eksempel innen olje, gass, skipsfart og oppdrettsnæringen, skjer i Oslo. I Oslo forvaltes bare det som skapes i resten av landet, mener Friele.

– Viser ikke tallene fra SSB at alle kan flytte til Oslo, og legge resten av landet brakk?

– Hvor skal vi produsere olje da? Tror du vi finner olje i Oslofjorden? Nei, du finner den langs kysten her. Tror du vi kan få store miljøer innen for lakseoppdrett i Oslofjorden? Næh, snerrer han.

– Helt på trynet, unnskyld uttrykket

Friele mener det er bra med et godt og stort miljø som kan forvalte verdier i Oslo, men tror ikke Oslo hadde fungert uten produksjons og verdiskapningsmiljø i resten av landet som fremskaffer verdiene.

– Er du redd for at folk skal bli høy på pæra i Oslo?

– Ja, visst er jeg det. Dette er helt riv ruskende galt. Ta diskusjonen om kraftlinje i Hardanger for eksempel. Hadde dette handlet om linjer langs Oslofjorden hadde ikke dette vært en diskusjon om kostnader. Da hadde den blitt lagt i kabel. Men på Vestlandet gjør det ingenting. Helt på trynet, unnskyld uttrykket, sier Friele.