– Ikke vanskelig å forstå pågripelsen av Berge

Øyvind Strømmen har lest mye av det blogger Eivind Berge har skrevet. Han forstår at politiet ville pågripe Berge.

Øyvind Strømmen

Øyvind Strømmen har kartlagt høyreekstreme og kontrajihadistiske miljøer på internett, både i Norge og andre steder i Europa.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Øyvind Strømmen har skrevet bok om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa. Han kjenner til Eivind Berge.

– Utifra det jeg har sett av ting han har skrevet er det ikke vanskelig å forstå hvorfor politiet har pågrepet ham. De tingene han har skrevet er i seg selv ulovlige – direkte oppfordring til vold og legitimering av å ta livet av politifolk, seier Øyvind Strømmen til NRK.

Strømmen ga i fjor ut boka «Det mørke nettet» , og i forbindelsen med arbeidet med denne boka kartla han høyreekstreme og kontrajihadistiske miljøer på internett.

Blogger pågrepet i Bergen

Studenten og bloggeren Eivind Berge ble onsdag pågrepet av politiet i Bergen , og i dag fremstilles han for fengsling i Nordhordland tingrett. Bloggeren har blant annet oppfordret til politidrap.

Strømmen møtte Eivind Berge i fjor høst.

– Jeg fikk ikke inntrykk av at dette er en farlig person, men han har veldig ekstreme oppfatninger. At han ikke fremstår som farlig trenger ikke bety at han ikke er farlig, og politiet kan ha informasjon som ikke er tilgjengelig for de fleste av oss, sier Strømmen.

– Politiet mer var etter 22. juli

Strømmen er usikker på om Eivind Berge kan omtales som en klassisk høyreekstrem.

– Ideene hans er antifeministiske og dreier seg om en tenkt mannskamp der han blant annet legitimerer voldtekt. Han mener menn er utsatt for undertrykking, sier Øyvind Strømmen.

– Tror du han hadde blitt pågrepet hvis dette hadde vært før 22. juli i fjor?

– Det er et veldig godt spørsmål. Jeg er høyst usikker på om han hadde blitt det. Jeg tror nok politiet er blitt mer var den typen ytringer etter 22. juli, sier Strømmen.

LES OGSÅ:

– Et spesielt verdensbilde

Ideene til Eivind Berge kan minne om ideer som også finnes i høyreekstreme miljøer.

– Men hos han er det ikke noen innvandringsmotstand eller radikal nasjonalisme. Det er et kvinnesyn som er gangske spesielt, sier Strømmen.

– Det er en ekstrem ideologi som tar utgangspunkt i et veldig spesielt verdensbilde. Enkeltpersoner som plukker opp disse ideene kan være farlige, forklarer Strømmen.