Hopp til innhold

Mister jobben - føler seg lurt av sjefen

Kun fire uker etter at han overtok, satte den nye daglige lederen sluttstrek for 135 års produksjon i Dale Garn. – Det er trist og bittert. Vi føler oss lurt, sier produksjonsarbeiderne.

Anne Kari Straume Dale Garn

SNART SLUTT: Anne Kari Straume pakker det tradisjonsrike Dale-garnet i esker som sendes ut til strikkeglade landet rundt. Snart skal garnet importeres i stedet for å produseres lokalt.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Dale Garn

SLUTT PÅ PRODUKSJONEN: Dale Garn legger ned produksjonen. Dale of Norway fortsetter i samme bygning.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Fredag sprakk nyheten om at de nye eierne Gjestal AS har bestemt seg for å legge ned produksjonen ved Dale Garn. Den tradisjonsrike bedriften fyller 135 år i år, og har vært en hjørnesteinsbedrift på Dale i en årrekke.

– En del av bygdens sjel skjæres vekk, sa ordfører Eirik Haga til NRK da avgjørelsen ble offentlig.

Mellom 20 og 25 ansatte mister jobbene sine når produksjonen avvikles det kommende halvåret. Ni stillinger, hovedsakelig innen markedsføring og design, blir igjen.

Mandag hadde de ansatte sin første hele arbeidsdag etter at sjokkbeskjeden kom.

– Stemningen har vært ganske dårlig. Da de nye eierne hadde informasjonsmøte 6. januar, sto de her og sa at det kanskje måtte gjøres noen endringer og tilpasninger, men at det fortsatt skulle være produksjon på Dale, sier Baste Hjørnevik, tillitsvalgt i bedriften.

– Nå føler vi oss lurt, sier han.

– Folk klappet etter det første møtet

Han og kollegaene er vant til usikkerheten i en bransje som presses på råstoffpriser og produksjonskostnader i et globalisert marked. Nedleggingstruslene har kommet med jevne mellomrom de siste tiårene.

Mellom 20 og 25 ansatte ved Dale Garn mister jobben.

SE VIDEO: – Vi føler oss lurt, sier tillitsvalgt Baste Hjørnevik. Foto/redigering: Lars Chr. Wallace.

Etter at Dale of Norway, kjent for å stå bak OL-genserne, ble skilt ut i et eget selskap, har Nistad Gruppen AS vært en nokså passiv eier av Dale Garn. Da rogalandsselskapet Gjestal AS, som fra før er tungt inne i garnmarkedet, tok over ved nyttår, håpte de ansatte på bedre tider.

– Folk klappet når det første informasjonsmøtet med de nye eierne var over, forteller produksjonsleder Eilert Terjesen.

– Det har jo ikke gått bra siste årene, med eiere som ikke har tjent penger, og ansatte som har vært bekymret. Men her kom det inn et firma som hadde erfaring og kjente til bransjen, så vi håpte jo at de skulle få til noe som tidligere eiere ikke har fått til, utdyper han.

– Forferdelig trist og bittert

Men gleden over å ha fått nye eiere med tyngde innen garnbransjen varte altså ikke lenge.

Vi håpte jo at de skulle få til noe som tidligere eiere ikke har har fått til.

Eilert Terjesen, produksjonsleder

– Det er forferdelig trist og bittert. Jeg føler ikke vi har fått noen sjanse, de har jo vært her i bare noen uker. Hadde dette skjedd neste år, kunne vi hatt en viss forståelse for det, men når vi har drevet på Dale i 135 år, så kan det ikke bare komme en mann fra Rogaland og si etter tre uker at det ikke er grunnlag for drift, sier verneombud Magne Rørbakken.

Produksjonslederen sier seg enig med ordføreren i at en del av sjelen til Dale-bygden nå forsvinner.

– Ja, en gang var det jo 1200 ansatte i tekstilindustrien her. Nå er det vel rundt 60 igjen der inne, sier Terjesen, og peker inn mot Dale of Norways lokaler vegg i vegg.

– Det var ikke planen å legge ned

Det er ikke første gang det kommer en mann fra Rogaland og skaper frustrasjon på Dale. Hermetikkprodusenten Chr. Bjelland & Co. kom til Dale sent på 80-tallet. Etter knapt to tiår med nedskalering av den lokale produksjonen, kulminerte eierskapet i en rettssak mot kommunen om kraftrettigeter verdt 90 millioner kroner.

Da Gjestal AS kom til Dale, sa administrerende direktør Tor Henrik Knutsen, som også tok over som daglig leder ved Dale Garn, at de med stolthet ville bringe videre historien.

En måned senere hagler beskyldningene i sosiale medier, blant annet fra garnkjøpere som varsler at de vil boikotte Gjestal-produkter, og blant de produksjonsansatte spekuleres det i at Gjestal kjøpte Dale Garn kun for å legge ned og overta merkenavnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

FV verneombud Magne Rørbakken, tillitsvalgt Baste Hjørnevik, produksjonsleder Eilert Terjesen Dale G

MISTER JOBBEN: F.v. verneombud Magne Rørbakken, tillitsvalgt Baste Hjørnevik og produksjonsleder Eilert Terjesen i Dale Garn står uten jobb i Dale Garn om et halvt år. – Det blir noen trasige måneder fremover, men sikkert også en del galgenhumor, sier Rørbakken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg har full forståelse for reaksjonene, for dette er ingen kjekk beskjed å få. Men å legge ned var ikke den opprinnelige planen, selv om vi kjente til at det hadde gått dårlig i mange år, og at dette var et mulig scenario, sier Tor Henrik Knutsen.

Går med millionunderskudd

Han forklarer at resultatet for 2013 ble langt dårligere enn de nye eierne hadde sett for seg.

– Det viser seg at vi styrer mot et underskudd på mellom 4,5 og 7 millioner kroner. Vi har brukt de siste ukene på å regne, og situasjonen er vesentlig verre enn vi hadde trodd da vi kjøpte bedriften, sier den administrerende direktøren.

Knutsen kaller de ansatte ved Dale Garn en «fantastisk gjeng» med dyktige fagfolk, men peker på høye produksjons- og lønnskostnader, samt en umoderne maskinpark, som årsaker til at dagens drift ikke er økonomisk bærekraftig.

Mange av oss har vært her veldig lenge, og ikke jobbet med annet, så det blir nok ikke lett å få ny jobb.

Magne Rørbakken, verneombud

Nå skal alt garn importeres, og de gjenværende ansatte skal fokusere på design og markedsføring av strikkemønstre og oppskrifter. Gjestal sier han aldri har garantert at produksjonen skulle fortsette.

– Jeg tror jeg var rimelig klar, i mitt første møte med de ansatte, på at ingen arbeidsplasser egentlig var sikre før vi fikk oversikten, sier han.

– Ordføreren mener at en del av Dales sjel skjæres vekk?

– Jeg forstår den kommentaren. For vår del kan vi bare prøve å gjøre det beste ut av Dale, gjennom god design og gode merkevarer. Merkevaren vil bestå, vi vil beholde hovedkontoret her, og vi håper å kunne bygge det opp med flere ansatte etter hvert, sier Knutsen.

– Vanskelig å finne nye jobber

Etter mange år med nedlegginger rundt dem, er det nå altså slutt også for produksjonsarbeiderne i Dale Garn.

– Vi har håpt og håpt, men nå er håpet ute. Det blir nok tungt fremover, sier produksjonsleder Eilert Terjesen.

Verneombud Magne Rørbakken brukte helgen på å saumfare finn.no på jakt etter ny jobb.

– Mange av oss har vært her veldig lenge, og ikke jobbet med annet, så det blir nok ikke lett, sier han.

– Det er jo ikke jobber til oss på Dale, i alle fall. Elleve av oss som jobber i produksjonen er fra 50 år og oppover, og for oss kan det nok bli ekstra vanskelig, frykter tillitsvalgt Baste Hjørnevik.