Hopp til innhold

Flytter elever til ny skole på to dagers varsel

Deler av Varden skolen i Bergen stenges, og 40 elever skal busses til en annen skole. Foreldrene fikk beskjed kun to dager før. – Jeg er skikkelig forbannet, sier mor.

Varden skole

STENGER: Deler av bygget ved Varden skole i Bergen blir stengt fra og med torsdag 7. november. Det gjør at hele syvende trinnet ved skolen blir busset til en annen skole. Beskjeden til barn og foreldre kom to dager før.

Foto: Bergen kommune

Jeg er skikkelig forbannet. Vi skjønner ingenting.

Mor til syvendeklassing

En av foreldrene, som ønsker å være anonym, er forbannet over måten de har blitt informert på.

– Jeg er skikkelig forbannet. Vi skjønner ingenting. Ingen hadde informert meg før jeg fikk en SMS fra barnet mitt i dag.

Hennes barn går i syvende klasse ved Varden skole i Fyllingsdalen i Bergen. Barnet fikk tirsdag vite at de to syvendeklassene skulle flyttes over til Seljedalen skolen allerede fra torsdag denne uken.

Barna fikk også med seg et brev hjem der det sto at 40 barn bare hadde én skoledag igjen ved Varden skole.

FAU-møte i kveld

Elevene vil bli busset til og fra Seljedalen skole, ifølge Bergen kommune. Kommunen melder også om at de foreløpig ikke vet hvor lenge 7. trinn skal gå på Seljedalen skole.

– Måten skolen har gjort det på, gjør at det kan tenkes at de vil ha minst mulig bråk rundt dette. Vi skjønner ikke motivet, sier moren.

Anne-Marit Presterud

MÅTTE STENGE: Kommunaldirektør Anne-Marit Presterud.

Foto: Ann-Kristin Loodtz

Tidligere har foreldrene ved Varden skole truet med å ta barna sine ut av Varden skole. Årsaken er at foreldrene opplever at barna blir syke av inneklimaet på skolen.

Arbeidstilsynet har tidligere dokumentert omfattende forfall ved Varden skole, i likhet med Møhlenpris og Landås. Landås skole og Møhlenpris skole er nå stengt.

Her kan du sjekke inneklimaet ved Varden skole.

– Det er helt greit at barna flyttes over. Men mange er sinte på den måten vi er blitt informert på, sier en opprørt mor.

Flere foreldre er oppgitt over informasjonen i saken. I kveld var foreldrene samlet til et ekstraordinært møte i foreldreutvalget. FAU-leder Odd Arild Sundgot Nordstrand sier de fikk informasjon om bakgrunnen for den raske stengingen.

– Forklaringen tyder på at det ikke kunne vært gjort på noen annen måte, sier Nordstrand, som ikke ønsker å kritisere skoleledelsen eller kommunen.

– Men dette får jo konsekvenser for elever og foreldre når syvendeklassingene må busses til en annen skole, sier Nordstrand, som ikke fikk noe mer informasjon om hvor lenge dette skal pågå.

– Gått veldig fort

– Informasjonen har gått ut i dag fra skolen. Fra torsdag er det ikke elever i bygget lenger. Vi er på vei til å flytte folk ut, sier rektor Bjørg Wangen ved Varden skole.

Det har gått veldig fort, og dette er ingen ønsket situasjon for noen.

Rektor Bjørg Wangen

– Det har gått veldig fort, og dette er ingen ønsket situasjon for noen. Men personalet har blitt syke av å være i bygget, og vi stenger det helt for sikkerhets skyld. Elevene har fått informasjon i dag, og foreldrene får det på møtet i kveld, sier rektoren.

– Er ikke to dager litt kort varsel for foreldrene som må flytte elevene sine?

– Jeg har fulgt de rådene jeg har fått fra skoleeier. Men det gikk fort, og jeg ser at det kan reageres, sier Wangen.

Hun er fornøyd med kommunen sin håndtering av saken.

– Jeg tenker at denne saken viser en ansvarsfull skoleeier. Det skjer jo fort, men det viser at de tar det på alvor. Vi har fått en utrolig støtte av kommunen, og også blitt fantastisk godt tatt imot på Seljedalen, sier Wangen.

Forstår foreldres reaksjon

Kommunaldirektør Anne-Marit Presterud forstår at foreldre reagerer på at de har fått kort tid til å forberede seg.

Vi mener at det er mer kritikkverdig å holde folk i et bygg som vi i dag anerkjenner at kan gjøre folk syk, enn å gjøre flyttingen på kort tid.

Anne-Marit Presterud, kommunaldirektør

– Selvfølgelig forstår jeg at foreldre reagerer på dette. Jeg synes det er veldig synd at vi er kommet til denne situasjonen at vi må flytte noen elever fra denne skolen.

Presterud synes likevel dette var den beste løsningen nå.

– Vi mener at det er mer kritikkverdig å holde folk i et bygg som vi i dag anerkjenner at kan gjøre folk syk, enn å gjøre flyttingen på kort tid, sier hun.