Hopp til innhold

– En hån mot oss å sette stykket opp

Festspillene i Bergen får kritikk for å ha teaterstykke om Anders Behring Breivik på programmet.

Fra forestillingen Manifest 2083

FÅR KRITIKK: – Det er tydelig at festspilldirektøren ikke er klar over hva han gjør ved å sette opp et slikt skuespill i Bergen, sier Ragnar Eikeland, som ledet støttegruppen for de etterlatte etter Utøya i Hordaland.

Foto: Søren Solkær Starbird

Ragnar Eikeland

Ragnar Eikeland.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det danske teaterstykket Manifest 2083 er satt opp på festspillprogrammet 2. og 3. juni. En forestilling som handler om en skuespiller som vil spille Anders Behring Breivik.

– Helt personlig føler jeg at dette er en hån mot oss etterlatte, sier Ragnar Eikeland, far til Tore Eikeland, som ble drept på Utøya.

Ragnar Eikeland var leder for støttegruppen for de etterlatte i Hordaland. Han håper styret i festspillene går inn og overstyrer direktøren i denne saken, og får stykket av plakaten.

– Det er tydelig at festspilldirektøren ikke er klar over hva han egentlig setter igang med å sette opp et slikt skuespill i Bergen, sier han.

Spiller Behring Breivik

Anders Beyer

Festspilldirektør Anders Beyer.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Utgangspunktet for stykket er Behring Breiviks manifest, som han publiserte samtidig som han begikk ugjerningene i Oslo og på Utøya. «Vi følger utviklingen fra de første lesninger av manifestet til hans strev med å prøve å forstå tekstene og Breiviks personlighet.», står det i programbeskrivelsen fra Festspillene.

– Jeg vil tørre å ta opp emner som vi egentlig ikke har lyst til fordi de er for nærværende. For mange er det også forbundet en enorm sorg til det som skjedde, sier festspilldirektør Anders Beyer.

– Kommer ikke videre i livene sine

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

AUF-leder Eskil Pedersen, mener det er altfor tidlig å sette opp et slikt teaterstykke med dette temaet tre år etter massedrapene på Utøya.

– For veldig mange mennesker er dette for tidlig, mener Pedersen, som synes Festspillene burde vist større hensyn til de etterlatte.

– Det er fortsatt belastende med TV og media om dette, men også nå når kultur og teater tar opp i seg 22. juli. Det er mange som har vanskeligheter med å gå videre i livene sine, fordi de hele tiden får disse påminnelsene, sier AUF-lederen, som ikke ville ha sett dette stykket nå.

– Og det tror jeg gjelder mange berørte, sier han.