Hopp til innhold

Kutter i barnehagedriften

Byrådet ga blaffen i demonstrasjoner og politisk streik. I ettermiddag ble kuttforslaget vedtatt.

Bystyresalen i Bergen
Foto: Tore Sevheim

Hundrevis av barnehageansatte hadde i dag stengt dørene til barnehagen og var i sentrum for å demonstrere sammen med fortvilte foreldre.

Årsaken var en politisk protest mot byrådets forslag om å kutte 55 millioner i overføringene til barnehagene de neste tre årene. .

Men i ettermiddag ble vedtaket gjort. Det betyr at barnehagene får 10 millioner kroner mindre neste år. Totalt skal byrådet spare 55 millioner kroner over barnehagebudsjettet de neste tre årene.

- Noen feilinformerer

Narnehagebyråd Tomas Moltu angrer overhodet ikke på dagens vedtak.

- Nei, jeg kan ikke si at jeg gjør det. For jeg mener det er et riktig beslutning, sier han.

- Samtidig vil jeg si at det er noen som har gjort en veldig god jobb både med å overdramatisere, og til dels feilinformere om konsekvensene av dette kuttet i barnehagesektorern. For realiteten er at hvis hver fjerde barnehage tar inn ett barn til, så møter man hele budsjettnedtrekket, sier Moltu.

Barnehagebyråden mener foreldrene og ansatte overdramatiserer. Hva mener du? Si din mening nederst i artikkelen.

Redd for høyere sykefravær

I Trondheim har nedskjæringer i barnehagesektoren ført til et høyere sykefravær blant ansatte i barnehagene.

Nå frykter både ansatte og utdanningsforbundet at det samme kan skje i Bergen.

Bergen er allerede den storbyen i Norge med høyest sykefravær blant de ansatte. Utdanningsforbundet mener sykefraværet vil øke ytterligere ved kutt i overføringene.

Video nsps_upload_2008_12_15_13_35_14_278.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Ja, vi er jo redd for det. De ansatte må strekke seg enda mer hvis det blir flere barn per ansatt. Og det er mange faktorer som gjør at folk blir slitne, sier Grethe Ingebrigtsen i Utdanningsforbundet til NRK Hordaland.

Synet får støtte av barnehagestyrer i Ytrebygda barnehage, Mona Kleppe.
- Vi ser hvordan vi sliter i dag med å få dagene til å gå rundt. Da tenker alle sitt om hvordan det blir hvis det blir kutt, sier hun.

- Foreldrene overdramatiserer

Barnehagebyråd Tomas Moltu er mannen som har foreslått kutt på 10,5 millioner kroner i barnehageoverføringene neste år. Men Moltu sitter også i grupper som arbeider med å få ned sykefraværet i Bergen.

Han mener foreldre og ansatte overdramatiserer.

- Hvis hver fjerde barnehage tar inn ett lite ekstra barn, så bil det være nok til å dekke innsparingen. Og det er det ingen dramatikk i, sier Moltu til NRK Hordaland.

Til tross for at Bergens barnehager allerede topper statistikken over sykefravær, frykter han ikke for fremtiden.

- Jeg opplever nok ikke at situasjonen i Bergen er så dramatisk som i Trondheim. Når det er sagt så har jeg en viss forståelse for at det kan slå ut negativt. Både Trondheim, Oslo og oss har adressert regjeringen i så måte og sagt at de må sikre at det er gode økonomiske betingelser i barnehagedekningen, sier Moltu til NRK Hordaland.

LES OGSÅ: Foreslår sommerstengte barnehager