Hopp til innhold

- For mange kan lese for mye i NAV-systemet

Det er konklusjonen til Datatilsynet, etter nye tilsyn hos NAV.

Bjørn Erik Thon
Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet

Datatilsynet mener at for mange NAV-ansatte har tilgang på mapper med personlige opplysninger og kan lese de uten å bli oppdaget.

I papirene kan en lese om alt fra folk sine depresjoner og fysiske skavanker til deres økonomiske situasjon.

Fred Eide liker ikke at alle kan snoke i papirene hans.

Fred Eide liker ikke at alle kan snoke i papirene hans.

Foto: Marion Solheim / NRK

– Alle kan bla i dem

Fred Eide fra Hylkje i Bergen har tidligere jobbet som bilskadereperatør og er nå uføretrygdet på grunn av løsemiddelskader. Han synes det er ubehagelig å tenke på at hans personlige opplysninger kan leses av alle i NAV.

– Alle skal jo liksom ha en liten trygghet på at dine opplysninger er dine opplysninger. Men når alle kan bla i dem så er det jo ikke noe personvern lenger, sier Eide.

Han er kritisk til måten konfidensielle papirer blir behandlet på.

– Plutselig så oppdaget de at de ligger to mapper på meg. Da må det jo være folk som har vært i mappene, i og med at papirene plutselig ligger på to forskjellige plasser. Det må jo være folk som har gått gjennom papirene på en eller annen måte, fortsetter han.

– Gjennomgående problem

I følge Datatilsynets rapport er ikke Eide sin frykt ubegrunnet.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener NAV har et gjennomgående problem med tanke på personvern.

– Det vi har funnet ut er at dette systemet med logging av oppslag, altså at man kan se hvem som har vært inne og lest på ulike saker, ikke er godt nok. Vi mener at for mange kan lese for mye i NAV-systemet, sier Thon.

– Jeg kan love at vi går inn i de problemstillingene og gjør vårt for å forbedre det, dersom der er ting vi kan forbedre, sier IKT-direktør i NAV, Nina Aulie.