Evakuert på grunn av rasfare: – Jeg skvatt litt

ODDA (NRK): Odda kommune har evakuert beboere i 15 boliger på Tokheim på grunn av fare for ras. Jorunn Hellen fikk en halvtime på seg til å forlate huset.

Jorunn Hellen

MÅTTE EVAKUERE: Jorunn Hellen hadde akkurat satt på potetene da politifolkene stod på døren og sa at hun måtte pakke og komme seg ut av huset. – Jeg gikk litt rundt meg selv, sier hun.

Foto: Tale Hauso

– Jeg stod og laget middag da det banket på døren. Utenfor stod to politifolk og sa vi måtte evakuere. Jeg skvatt litt da, sier Jorunn Hellen.

Hun bor i et av de 15 husene som Odda kommune sammen med Norges Geotekniske Institutt (NGI) og politiet besluttet å evakuere i ettermiddag.

29 personer er evakuert fra boligene.

Gikk fra dør til dør

Evakueringen startet litt før klokken 19 og politiet gikk fra dør til dør for å sørge for at de fikk med seg alle. De evakuerte ble fraktet til Hardanger hotell i Odda.

Den kommunale kriseledelsen hadde møte om situasjonen klokken 20, mandag kveld. Deretter ble det holdt et informasjonsmøte for de evakuerte på hotellet. Til stede var blant andre ordføreren, kommunelegen og politiet.

De evakuerte får ny informasjon på hotellet i morgen klokken 16.

– Nå får vi bare vente og se hva som skjer. Det er ikke annet å gjøre, sier Hellen.

Hardanger hotell

EVAKUERT: 29 personer er evakuert. Noen av dem er innlosjert her på Hardanger hotell i Odda, mens andre har funnet privat losji.

Foto: Tale Hauso

Flere ras

Det har de siste dagene gått flere snøras i området på Tokheim.

– Jeg stod og så på da det raste på fredag. Det var en vekker. Det er bra at vi er evakuert, sier Hellen.

NGI gikk tidligere mandag ut og varslet om forholdene, skriver Hardanger-Folkeblad.

– Været er veldig spesielt. Det er mye snø i fjellet, og det kan ha bygget seg opp store skavler. Faren for skred er overhengende. Boligene ligger i et område der det har gått flere skred den siste uken, så dette gjør vi for å være føre var, sier ordfører i Odda Roald Aga Haug (Ap) til NRK.

Skredfaren blir av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurdert til farenivå 4. Det vil bli tatt en ny vurdering av situasjonen i morgen tidlig.

– Da ser vi om evakueringen skal opprettholdes, sier Aga Haug.

Se video fra raset i Odda fredag:

Fotograf Jørgen Haaland filmet snøras like ved bebyggelsen i Odda.

RAS: Fredag gikk det et ras i Tokheimlia i Odda. Det er i samme område 15 boliger i kveld er evakuert.

Tok imot de evakuerte

Hotelleier på Hardanger hotell i Odda, Ole Melkeraaen, har tatt imot flere av de evakuerte i kveld.

– Noen har fått privat losji, mens de andre innlosjeres her. Vi får plass til alle som trenger det. Kommunens representanter er også til stede her på hotellet, sier Melkeraaen.

Det var mannskaper fra lensmannskontoret i Odda tok seg av evakueringen.

– De har tilstrekkelig med mannskap til å håndtere dette. Politiets primære oppgave i denne situasjonen er å få folk bort fra det rasfarlige området, forteller operasjonsleder i Vest politidistrikt, Arve Samsonsen.

Laster kart, vennligst vent...