Hopp til innhold

EU stopper norsk fiske

EU-kommisjonen har stoppet det norske fisket etter makrell i EU-sonen.

Samleband for makrell
Foto: NRK

Torsdag kveld ble norske båter kastet ut av området av EUs kystvakt. En av båtene var "Vestfart" fra Bremanger.

Bakgrunnen for utestengningen skal være uenighet mellom norske myndigheter og EU rundt kvoteavtalen om fiske i dette området.

- Det er der makrellen er

- Nå er vi på Statfjord-feltet i norsk sone. Vi ble utestengt fra EUs farvann for å fiske makrell. Det er der makrellen er for øyeblikket. Her er ikke markell i norsk sone, sier skipper på "Vestfart", Terje Torvanger.

Han og mannskapet hans venter på en snarlig avgjørelse.

- Hvis ikke kan det bli krise, frykter skipperen.

Fiskeri- og kystdepartementet sier norske myndigheter og EU er i dialog for å løse konflikten. Partene skal diskutere saken på et møte i London mandag.

Utover det ønsker ikke departementet å kommentere saken.

- Helt uakseptabelt

- Fiskerinæringen er overrasket over at de kastes ut, sier Jan Birger Jørgensen i Norges Fiskarlag. Han slår fast at norsk markellfiske i EU-sonen nå for første gang blir satt på prøve.

- Vi har nesten i alle tidligere år tatt våre kvoter i norske farvann. Det er et nytt mønster at så pass stor fangstaktivitet skjer i EU-sonen. Dermed er nok EU litt på hogget i denne saken. Det er vel det som ligger bak, sier Jørgensen.

Han mener det som har skjedd, er helt uakseptabelt, og at utestengningen kan få stor økonomiske konsekvenser for fiskerne om den blir langvarig.

Ole Morten Sorthe i Møre og Romsdal fiskarlag sier til NTB at Norge har igjen kvote på makrell i EU-sonen.