Hopp til innhold

Eksamen krasjet for 2700 studenter

Datasystemet ved Handelshøyskolen BI brøt sammen da 2700 studenter logget seg på samtidig for å ta eksamen onsdag. Resultatet var at studentene ikke fikk avlagt eksamen.

BI Kristiansand legges ned

EKSAMENSKLUSS: Handelshøyskolen BIs eksamensavvikling gikk i svart i dag.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Klokken 13 onsdag satt 2700 økonomistudenter forberedte og spente foran skjermene sine for å avlegge eksamen.

– Vi satt klare og skulle logge inn presis klokken 13, og skulle ha en time til disposisjon. På skjermen gikk nedtellingen, og da den kom til null ble alt bare hvitt, forteller Karen Aviaja Dahl, som studerer ved BI i Oslo.

Problemene som Dahl fikk, rammet alle de 2700 studentene som denne dagen skulle avlegge eksamen ved Handelshøyskolen BI`s studiesteder i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Skjermdump av sms fra BI

TRØBBEL: Disse tre sms´ene kom på rekke og rad rundt 40 minutter ut i eksamenstiden.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Takket være Facebook klarte Dahl å kommunisere med andre studenter som hadde samme problem. Høyskolens hjemmeside, kommunikasjonsverktøy og eksamensportal krasjet.

– Jeg fikk meldinger om at enkelte fikk logget seg inn og gjennomført deler av eksamenen, men jeg kom meg aldri inn, forklarer hun.

– Veldig dårlig planlagt

Karen Aviaja Dahl forteller hvordan studentene hadde stilt spørsmål om gjennomføringen i forkant, og det faktum at så mange skulle logge seg inn samtidig.

Etter det NRK får opplyst er det første gang så mange studenter skulle avlegge en eksamen digitalt på samme tidspunkt.

Karen Aviaja Dahl og Anne Melås

FÅR NY EKSAMENSDATO: BI-studentene Karen Aviaja Dahl (t.v.) og Anne Melås er to av de 2700 studentene som ikke fikk gjennomført eksamen i dag. – Det irriterer meg at jeg ikke er ferdig med dette faget nå, sier Karen.

Foto: PRIVAT

– Vi fikk bekreftet at de hadde en server som kunne takle det på eksamensdagen. Dette var under kontroll, fikk vi beskjed om. At dette da kunne skje er helt grusomt, sier Karen Aviaja Dahl.

Økonomistudenten er oppgitt over Handelshøyskolen BI og at de ikke har et mer robust IT-system.

– Det er veldig dårlig planlagt. De vet jo hvor mange vi er. Dette passet veldig dårlig, sier Dahl.

Tom-skjerm

HVITT SKJERM-BILDE: Slik så skjermbildet ut for BI-studentene da de skulle logge seg på eksamen i dag. Det var umulig å få gjennomført eksamen

Foto: Privat

For de fleste studentene venter flere eksamener før jul. Nå må de i tilegg vente på en ekstra eksamen, i og med at dagens måtte avlyses og strykes.

– Jobber på spreng

Det var under hjemmeeksamen i faget Strategi samt under to skoleeksamener som skulle gjennomføres klokken 13, at datasystemet for eksamen ikke fungerte. De som kom inn, må også ta eksamen på ny.

BIs IT-support la i ettermiddag ut denne meldingen på Facebook:

Og i kommentarfeltet på BIs Facebook-side hagler det med misfornøyde meldinger fra studentene til de ansvarlige på høyskolen.

En skriver:

Dere har virkelig en jobb å gjøre på IT-siden når dere ikke har bedre barrierer enn dette når det "koker". Dette er meget kritikkverdig, serverproblemer burde dere absolutt hatt backup løsninger på og håndtert på en helt annen måte.

BI-student

En annen:

Jeg sitter midt inni den eksamen nå og har tatt 12 spm. Hva gjør man da?

BI-student

BI beklager

Kommunikasjonssjef ved Handelshøyskolen BI, Ole Petter Syrrist-Leite, bekrefter eksamensproblemer for 2700 studenter.

– Klokken 13 i dag oppdaget vi at det var problemer med to skoleeksamener og en hjemmeeksamen. Sannsynligvis skyldtes det problemer med ytelsen på datatjenesten vår, og vi jobber på spreng med alle tilgjengelige ressurser for å få orden på det, sier Syrrist-Leite, som beklager hendelsen overfor studentene.

– Det er svært uheldig, og aldri god timing når slikt skjer. Vi fokuserer på å ta vare på studentene våre, og så snart som mulig gi dem et nytt tidspunkt for eksamen, sier BIs kommunikasjonssjef.