Hopp til innhold

Tore Eikeland gravlagt fredag

Tore Eikeland (21) var den første AUF-eren som ble bekreftet omkommet på Utøya. Fredag ble AUF-lederen i Hordaland begravet.

Video Gravferd Tore Eikeland

Gravferd Tore Eikeland

Tore Eikeland

Tore Eikeland

HYLLET: Det ble mange minnetaler for Eikeland under begravelsen. Samtlige trakk frem den fantastiske taleren Tore Eikeland.

Foto: Bygdanytt

(21) ble gravlagt i Hamre kirke på Osterøy klokken 12.00 fredag. Eikeland var leder for AUF i Hordaland, og var ungdomskandidat på Aps fylkestingsliste i Hordaland ved høstens valg.

Kirken var fullsatt under begravelsen. Mens rundt 320 personer satt inne, fulgte minst dobbelt så mange begravelsen fra utsiden. Totalt møtte over 1000 personer opp for å ta et siste farvel med Tore Eikeland.

– Du var uredd og snakket fra hjertet

– Denne helgen skulle vi og Tore egentlig vært på Fedje og planlagt valgkampen. I stedet er vi her. Tanken på at jeg aldri skal få se deg igjen, er vanskelig, sa Mette Valle, venn og partikollega.

Kirke

FULLSATT: Hamre kirke var fullsatt under bisettelsen.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Hun var selv på Utøya.

– Tore, du var en stor del av mange sitt liv. Du kjempet for fellesskap og solidaritet. Du var uredd og snakket fra hjertet. Du var et politisk talent av de sjeldne. Du ville forandre og gjøre en forskjell, og det klarte du. Du skulle ta verden med storm, du ville bli stortingspolitiker. Du ville klart det, ingenting var for stort for deg, sa Valle.

– Ustrålte entusiame

– Ingen skal blåse ut de lysene du har tent, sa Valle.

– AUF i Hordaland er stolt av deg, AUF i Norge er stolt av deg. Norge er stolt av deg, Europa er stolt av deg, og verden er stolt av deg, sa Valle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Begravelse for Tore Eikeland 4

SAMMEN I SORGEN: Tore Eikelands evne til å engasjere og vise omsorg for andre ble trukket frem. Utenfor sto mange av dem han kjente fra skole, studier på universitetet, arbeid på Lerøy Fossen på Valestrand og fra Arbeiderpartiet og AUF.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

En lang rekke Ap-topper var møtt opp for å hedre Eikelands minne, og mange holsd også minnetaler. En av dem var helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun hyllet Eikeland og beskrev ham som en god venn.

– Det var lett å se at Tore var så utrolig glad i livet. Han levde helt ut i fingerspissene. Han utstrålte en entuasiame og hadde et fantastisk humør som smittet over på oss alle, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Rørt statsråd

Strøm-Erichsen fortalte om 1.mai i 2009:

– Jeg holdt 1.mai-tale i Arna. Tore skulle holde ungdomsappellen etter meg. Da var det Wirkola som hoppet sist.

Strøm-Erichsen forteller at hun da ble fylt av både varme og stolthet.

– Tore ga oss en trygghet og visshet. Han minnet oss om hvem som var fremtiden. Han var blant dem som skulle ta over. Når Tore snakket, lyttet alle. Han var politikeren som ville og kunne gjøre verden til et bedre sted, sa Strøm-Erichsen.

– Stort politisk talent

21-åringen ble av samtlige som talte om ham, beskrevet som et stort politisk talent.

Nordahl Griegs dikt "De beste" ble trukket frem av flere av talerne. En av dem var Osterøy-ordfører Kari F. Aakre fra Ap, som kjente 21-åringen godt. Hun var sterkt preget, og sa selv at det var kameraten Kari, og ikke partikollegaen, som sto i kirken i dag.

– Vi har mistet en samfunnsbygger, en som ville nådd langt. Nå skylder vi ham å kjempe videre for det han sto for

Ble et symbol på de drepte

Tore Eikeland ble drept på Utøya 22. juli, og var en av de første omkomne som ble offentliggjort etter tragedien.

Det var statsminister Jens Stoltenberg som offentliggjorde at Eikeland var drept på Utøya, i sin tale i Oslo Domkirke søndag 24. juli.

Kistebæring Hamre kirke

BÆRES UT: Venner, AUF-kamerater og familie bærer kisten ut av kirken.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Se Jens Stoltenbergs tale: – Nå er han død, borte for alltid.

– En av våre mest talentfulle

– Tore Eikeland, leder av AUF Hordaland, en av våre mest talentfulle ungdomspolitikere. Jeg husker han fikk hele landsmøtet til Arbeiderpartiet til å juble da han holdt en svært engasjert tale mot postdirektivet, sa Stoltenberg i sin tale i Oslo Domkirke.

Ordfører i Osterøy kommune, Kari Foseid Aakre, var både partikollega og nær venn av Tore Eikeland.

Hør intervju med Kari Foseid Aakre.

Overfører begravelse på storskjerm

Hamre kirke på Osterøy er fra tidlig på 1600-tall, og har bare plass til rundt 350 mennesker. Osterøy kommune forventet at opp mot tusen personer ville komme til begravelsen.

Derfor ble begravelsen også overført til en storskjerm på plassen utenfor kirken. I tillegg ble det satt opp ekstra busser fra resten av Osterøy for å ta unna de store folkemengdene.

Fem ungdommer fra Hordaland omkom under tragedien på Utøya 22.juli.

Begravelse for Tore Eikeland

OVER 1000: Tore Eikeland ble begravet i Hamre kirke i dag. Hundrevis fulgte begravelsen via storskjermer fra utsiden, og totalt møtte over 1000 personer for å si farvel med AUF-eren.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK