Dolk lover å male Bergens-gatene igjen

Over 800 personer tok turen innom Dolk-utstillingen i Kalfaret i helgen. Til sammen solgte kunst-fenomenet for over fem millioner kroner.

Den mystiske kunstneren Dolk snakket med pressen for første gang.

REKORD: Dolks største utstilling noensinne ble en braksuksess. Over 800 besøkende brukte drøye fem millioner kroner på Bergens-fenomenets kunst.

Den mystiske gatekunstneren Dolk letter omsider litt på sløret. For første gang lar den anonyme bergenseren seg intervjue av pressen, over telefon.

Helgens utstilling i Galleri S. E. i Kalfaret i Bergen ble en braksuksess for Dolk, som har holdt på med sin karakteristiske sjablong-kunst i ti år.

Hele 800 personer tok turen innom Dolks andre utstilling noensinne i helgen. Til sammen solgte han kunst for over fem millioner kroner.

Aldri sett på maken

– Det er jo supert å se at det er en slik interesse. Dette er jo drømmen for alle som driver med slikt, sier Dolk til NRK Hordaland.

Også gallerikurator Kenneth Wikdahl er overveldet over suksessen. Han har aldri opplevd maken til oppstandelse rundt en kunstutstilling.

– På en god åpning har vi rundt hundre gjester. På en god helg kanskje rundt 200. Dette er en sensasjon, sier Wikdal.

Dolks sjablonger forsvinner

Dolk, som begynte å male på gaten i Bergen for ti år siden, er blitt Norges mest kjente gatekunstner. Nå som han har tatt skrittet inn i den etablerte kunstverdenen, er hans verker ute i bybildet blitt et stadig sjeldnere skue.

– Det er synd at man nå kun kan se dem på private vegger og i gallerier, sier Walter Wehus, som driver den uavhengige gatekunstbloggen Mot Veggen.

Han sammenlikner gatekunst med bøker på biblioteket, som alle kan komme å lese når de vil – gratis.

– Gatekunst er demokratisk og for alle. Men disse verkene forsvinner jo litt etter litt. Vegger blir revet eller malt over, sier Wehus.

Så sjeldne er Dolks sjablonger blitt i Bergens-gatene, at kommunen har valgt å ramme inn én av dem – for å hindre at det blir malt over.

Lover å male igjen

Dolk selv lover at bergenserne igjen skal kunne snuble over kunsten hans på gaten, hvor det hele startet i 2003.

– Jo, det har vært en lang tørkeperiode på gaten, medgir Dolk, før han fortsetter:

– Det kommer tilbake, ja. Jeg kommer til å male igjen.

Han har ennå ingen intensjoner om å avsløre sitt egentlige navn.

– Nei. Det hele startet jo med at man malte ulovlig. Nå handler det om å bare være en helt vanlig mann i gaten, som ikke blir gjenkjent, sier Dolk til NRK Hordaland.

Her er et knippe av Dolks verker i inn- og utland: