Hopp til innhold

Disse har tjent godt på vinteren

Den kalde vinteren med mange frosne rør har nemlig ført til rekordomsetning for rørleggerne. For noen på flere hundre prosent.

Rørleggerarbeid

FROSNE RØR: Kulden har ført til en svært god vinter for rørleggerne. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Helge Neteland

TRAVLE DAGER: Han har hatt nok å gjøre denne vinteren rørlegger Helge Neteland i Norheimsund.

Foto: Helene Vassbotten Olsen / NRK

– Vi har aldri hatt en vinter som dette. Det har vært svært travelt for oss, sier rørlegger Helge Neteland i Norheimsund. Og den store pågangen med frosne vannrør har gått utover de som ønsket annen hjelp av rørleggeren.

Bare rør

– Ja, det planlagte arbeidet har nok måttet vike denne vinteren. Så det har jo desverre gått utover de kundene, sier han.

Det tar lang tid før telen i jorden tiner, og mange husstander i Hordaland må belage seg på å fortsette å bære vann i lang tid fremover.

– Ja det er telen som er problemet. I år har det vært tele rundt to meter ned her, sier han. Og overraskelsen kan komme nå når mildværet kommer. For det er da du virkelig kan få skade. Derfor oppfordres folk nå til å se til hyttene og fritidseiendommene sine.

– Folk bør passe på at de har tilgang til den utvendige bakkekranen, da kan de stenge den dersom det kommer vann inne i hytten, sier han.

Og det får han støtte i hos forsikringsselskapene.

LES OGSÅ: Bulk på bulk

Mange forsikringssaker

Ole Irgens

- Folk har et ansvar for at rør ikke fryser, sier Ole Irgens i DnB NOR Skadeforsikring.

– Jeg skjønner at rørleggerne har hatt det travelt denne vinteren for det har det vært hos oss også. Vi har hatt tre ganger så mange henvendelser til oss i forhold til en vanlig vinter, sier Ole Irgens i DnB Nor Skadeforsikring.

Dette gjelder henvendelser som går på bygningsskader denne vinteren og i all hovedsak gjelder dette skader som følge av frosne rør.

– De som eier hus eller hytte har ansvaret for at det ikke skal fryse, og at de ser til at det ikke fryser, sier han.

Oppfordringen er at folk passer på å tappe rørene eller ha det varmt nok i rommene der det er vann.

– Vi har hørt historier om folk som har tatt seg en ferie og slått av strøm og varme før de dro, da har de fått seg en overraskelse når de kommer hjem. Det er ingen lur metode, sier han.

Uforsiktighet koster

Nå er det slik at dersom du er forsikret så har du også noen rettigheter. Du får skader dekket av forsikringen, men har du ikke fulgt med nok så kan det svi.

– Uforsiktighet koster, for dersom det fryser og det blir skader som en kunne unngått så kan det bety en avkortning i utbetalingen, sier han.

Så gode forhold for rørleggeren kan koste deg og forsikringsselskapene dyrt.

– Vannskader koster samfunnet 2,5 til 3 milliarder kroner i året, viser tall fra Sintef. Og rundt en 1/2 milliard skyldes frostskader, sier Irgens.

LES OGSÅ: - Har lært seg å kjøre på snø | Forventer skyhøye strømregninger | Ikke lett å være graver om dagen