Hopp til innhold

Dieselbilene får luftskyld

Dieselbiler er mye farligere enn bensinbiler, men likevel kjører 75 prosent av de nye bilene på diesel.

Demonstrasjon for ren luft

DEMONSTRERTE: Tidligere i desember demonstrerte innbyggere for bedre luft i Bergen. (Arkivfoto)

Årsaken til at lufta i Bergen er så dårlig som nå er alle dieselbilene som ruller på veiene mener Astma- og allergiforbundet.

- Det er minst 50 ganger størres utslipp fra en dieselbil enn fra en bensinbil som er like stor, sier generalsekretær Geir Endregard.

Vil begrense bruken

Han mener derfor at det nå må settes inn begrensninger på bruken av slike biler. Men det er kampen om å få ned CO2-utslippene som har ført til avgiftslette på dieselbiler, og folk kjøper nesten ikke nye bensinbiler lenger.

- Vi kunne hatt 50 bensinbiler i stedet for en dieselbil, som det har blitt så mange av på veien. Men det som også burde være et tankekors for alle er at mange utvikler sykdommer når vi har slike luftnivåer som vi har nå.

- Vi må huske at dette er ulovlige tilstander.

Viser rødt

Luftmålerne blinker rødt, og viser høye verdier av NO2. Syke eller sensitive personer blir bedt om å holde seg innendørs og holde seg borte fra blant annet Danmarksplass. Nivået av den usynlige nitrogendioksiden er faretruende.

- Vi er rett og slett nødt til å favorisere biler som slipper ut så lite av disse skadelige stoffene som mulig. De må få avgiftslette og legge begrensinger på de mest forurensede, sier Endregard til NRK.

Men Bergen kommune har ingen planer om å sette inn tiltak for å begrense bruken av dieselbiler.

- Det viktigste er at vi ikke reagerer overilt når målingene går opp og ned. Det er staten som er den rette innstansen for å snakke om dieselbilene, sier byråd Harald Victor Hove (H).

Forbud mot diesel i Singapore

Det er staten som har ansvaret for at 75 prosent av nybilene går på diesel, men det er kommunen som kan straffes for ulovlig byluft. I Singapore er det ulovlig å kjøre på diesel.

- Det er interessant.

- Bør ikke dere vise mer handlekraft slik situasjonen er for blant annet astmatikere?

- Jeg tror handlekraft er å dosere ut de tiltakene som virker. Vi har en bedring i værsituasjonen i Bergen på torsdag, sier Hove.

ALT OM: Luftforurensingen i Bergen