Denne fjellovergangen har vært stengt i over to måneder i vinter

Store snømengder og ras gjør riksvei 13 over Vikafjellet til et mareritt for folk på begge sider av fjellet. Nå er veien stengt igjen. På grunn av fint vær.

Created by InfoDispatcher

STENGT IGJEN: Slik ligger snøen i Kvassdalen på Vikafjellet. Her blir det ingen biltrafikk på en stund.

Det foreløpig siste raset gikk søndag kveld , i Kvassdalen. Raset var rundt 50 meter bredt og to meter høyt. Nå melder Statens Vegvesen at veien blir holdt stengt minst til onsdag ettermiddag.

Per Ove Fossheim

BEKLAGER: Prosjektleder Per Ove Fossheim i Statens Vegvesen.

Foto: Randi Indrebø / NRK

– Frykter det kan rase mer

– Grunnen er økt skredfare på grunn av mildvær og soloppvarming. Dette skredet er et glideskred, og vi frykter at det kan komme mer. Derfor avventer vi til onsdag og gjør ny vurdering da kl. 14, sier prosjektleder Per Ove Fossheim i Statens Vegvesen til NRK.

Dermed må beboerne i Vik i Sogn og i Voss kommune nok en gang ta i bruk lange omkjøringsveier for å komme seg dit de skal.

Avstanden mellom Vik og Vinje over Vikafjellet normalt 47.2 kilometer. Nå er alternativene:

  • Via Sogndal, Lærdal og E 16: 159 km pluss to ferger
  • Via Balestrand, Lavik - Oppedal og Mo: 264 km pluss to ferger

Beklager overfor befolkningen

Denne vinteren har riksvei 13 vært stengt i over 1700 timer, som tilsvarer 70 døgn. Raset søndag er det tredje bare i april.

– Det er veldig beklagelig, spesielt overfor befolkningen i Vik, som blir rammet av så mange stengninger. Jeg har ikke noe problem med å forstå frustrasjonen. Men jeg tror de fleste forstår alvoret. Dette er skred som er svært vanskelige å tolke og forutse, sier Fossheim i Vegvesenet.

Han forteller at det er uvanlig kraftig snøfall i januar og mars som fører til probleme i år. Mange steder er brøytekantene flere meter høye.

Marta Finden Halset

VIL HA TUNNEL: Marta Finden Halset er ordfører i Vik kommune.

Foto: Vik kommune

– En veldig spesiell vinter

Nå håper Vegvesenet at mildværet søndag og mandag skal føre til at løse snømasser faller ned, slik at rasfaren reduseres.

– Dette er et veldig spesielt år. Det er uvanlig at vi må stenge også når det er fint vær, sier prosjektlederen.

Ordfører i Vik kommune, Marta Finden Halset, er en av mange som i en årrekke har kjempet for tunnel under Vikafjellet for å få stabile veiforhold året rundt.

– Både Vik og hele Sogneregionen er avhengig av at Vikafjellet er åpen. Det er en hel kommune som er innestengt store deler av vinteren, og sånn kan det ikke være. Alle innbyggere reagerer på dette, og nå ønsker vi et trygt helårsvei, sier hun.