De Kristnes grunnlegger er død

Terje Simonsen (55) jobbet som fotballagent, men ble partistifter i protest mot KrF. I dag sovnet De Kristne-gründeren stille inn med familien ved sin side.

Terje Simonsen

DE KRISTNE-GRÜNDER: Terje Simonsen er død, 55 år gammel.

Foto: De Kristne

Trebarnsfaren fra Moster i Bømlo ble i 2014 rammet av en kraftig hjerneblødning, og har den siste tiden bodd på Bømlo sykehjem.

55-åringen var blitt stadig bedre, og familien hadde nylig fått melding om at han skulle flyttes til rekonvalesens på Sunnaas sykehus.

– Han lå lenge i koma, men hadde en gjennomgående positiv utvikling de siste månedene. Jeg var og besøkte ham tidligere i år, og da så vi at han helt tydelig var til stede, svarte på spørsmål og kommuniserte mer og mer. Vi så mange fremskritt. Så dette var både en veldig trist og overraskende nyhet å få, sier Trine Overå Hansen, nestleder i De Kristne og fylkesstyremedlem i Hordaland.

Hun forteller at Simonsen sovnet stille inn på Stord sykehus med familien rundt seg i dag.

Partileder: – En nær venn har gått bort

Terje Simonsen ledet utbryterne som protesterte mot Knut Arild Hareide og KrF da planene om å fjerne bekjennelsesparagrafen ble kjent i 2011.

Video KrF og Knut Arild Hareide møter motstand i heimkommunen

NRK-intervju med Terje Simonsen fra april 2011.

LES OGSÅ: KrF kvitter seg med troskravet

Simonsen samlet til slutt opp mot 10.000 underskrifter, og stiftet partiet De Kristne.

LES MER: Har samlet 8000 underskrifter

Det ble en umiddelbar suksess i Simonsen og Hareides hjemkommune Bømlo, der partiet fikk inn to representanter i kommunestyret allerede senere samme år.

Partiet har markert seg i flere kontroversielle saker, men gründeren selv holdt ikke en veldig høy profil i media. Etter stiftelsen jobbet han som partisekretær, mens partiledervervet gikk til Erik Selle.

– Det er en nær venn som har gått bort. Det er veldig trist. Det er ikke så lenge siden jeg var hos ham og snakket med ham. Nå har Terje fått lov å reise hjem, sier Selle.

Han har i kveld besøkt Simonsens familie.

– Vi må hegne om hverandre i sorgen, sier Selle.

Terje Simonsen, Bjarne Bjelland og Erik Selle ved Moster kirke

DE KRISTNE: F.v. Terje Simonsen, Bjarne Bjelland og Erik Selle ved Moster kirke i 2012.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– En fantastisk inspirator

Terje Simonsen jobbet som fotballagent frem til det politiske engasjementet tok av. Han har fortalt at han fikk et kall om å stifte partiet.

– Han opplevde at han skulle legge vekk det gamle yrket og starte et parti. Det er jo noe de fleste ikke ville tørre. Han var modig og uredd, og veldig god på å få med seg andre. At han klarte å samle 10.000 underskrifter, er nesten et mirakel, mener Overå Hansen.

Hun har en rekke lovord å si om partigründeren som nå har gått bort.

– Han var en fantastisk inspirator og drivkraft, en enorm kapasitet og en veldig dyktig gründertype. Så var han godhjertet og varm, og fikk veldig mange venner og kontakter over hele landet, sier Overå Hansen.

LES OGSÅ: Nå vil De Kristne innta Stortinget