Hopp til innhold

Byrådet i Bergen fjerner gatekunst etter massiv kritikk

Gatekunstneren AFK mener veggmaleriet av den ortodoks-jødiske mannen med palestinsk flagg er misforstått.

Ny gatekunst fra AFK har dukket opp i Bergen

FJERNES: AFKs nyeste verk av den jødisk-ortodokse mannen er malt på en vegg like ved en lekeplass i Bergen sentrum.

Foto: PRIVAT

Bergen kommune har selv finansiert veggmaleriet, nå har altså Byrådet besluttet å fjerne det.

Gatekunstneren AFK, som tidligere har skapt det mye omtalte portrettet av Sylvi Listhaug på korset, og Julian Assange, er tilbake i blesten igjen.

Gatekunsteren AFK har i løpet av påsken hengt opp dette bildet av Sylvi Listhaug

BLEST: Norge fikk for alvor opp øyene etter denne portretteringen av Frp-leder Sylvi Listhaug hengende på korset. Gatekunsten dukket opp 1. påskedag nær Universitetet Bergen.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Denne gangen med et veggmaleri nær en lekeplass i Bergen sentrum som viser en ortodoks jødisk mann med et palestinsk flagg og et tøystykke med forkortelsen «BDS» festet til jakken.

BDS er en kampanje som har som mål å legge politisk og økonomisk press på staten Israel. Motstandere av bevegelsen har kritisert den for å være antisemittisk.

Etter massiv kritikk, blant annet fra det jødiske miljøet, har Byrådet besluttet at verket skal fjernes.

En av de som har reagert er jødiske On Elpeleg, som bor i området.

– Jeg synes det er sjokkerende. Førsteinntrykket er at man ser en gammel jødisk mann som holder et palestinaflagg og har BDS-armbånd. Han ser stakkarslig og ydmyket ut. Det er ikke bra, sier han.

– Dette er ikke kunst, dette er gammel antisemittisme.

AFK: – Misforstått

Også KrF-politiker Joel Ystebø har reagert. Han har selv oppsøkt lekeplassen i Solheimsviken.

– Da jeg så denne gatekunsten, ble jeg svært opprørt, sier han og legger til:

– En lekeplass er et sted for lek og moro, og bør ikke gjøres til en politisk kamparena for kunstnere.

Joel Ystebø (KrF) reagerer kraftiig på AFKs nyeste kunstverk

UT MOT AFK: KrF-politiker Joel Ystebø reagerer kraftig på AFKs veggmaleri. Han mener det ikke hører hjemme på en lekeplass.

Foto: PRIVAT

AFK er forelagt kritikken, men ønsker ikke å stille til intervju med NRK. Han mener selv at verket er misforstått.

«Den jødiske mannen på familieplassen i Solheimsviken er et inkluderende verk. Det var et ønske fra nærmiljø og er en påminnelse på at det finnes mange jøder i verden som kjemper for det palestinske folkets grunnleggende menneskerettigheter.», skriver han i en SMS.

Videre skriver AFK at han forstår at verket kan oppfattes «feil», og at intensjonen var å dyrke relasjoner og forebygge hat i den pågående Israel og Palestina-konflikten.

Bergen 20190420. Ett år etter at gatekunstneren AFK hengte opp det kontroversielle bildet av Sylvi Listhaug i krysset mellom Hans Holmboes gate og Fosswinckelsgate i Bergen, har kunstneren montert et nytt bilde på samme sted. Denne gang er motivet Julian Assange, grunnleggeren av Wikileaks. OGSÅ DETTE MOTIVET ER NÅ FJERNET.

ASSANGE: Høsten 2020 hang AFK opp nok et politisk verk, denne gangen av Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange.

Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix

Negative reaksjoner

Byråd for klima, miljø og byutvikling Thor Haakon Bakke (MDG), sier kommunen mener det er rett å fjerne kunstverket i dette tilfellet.

– Kravene til kunstverket på denne lekeplassen var at motivene ikke skulle være åpenbart støtende, seksualiserende, skremmende eller diskriminerende, men etter kort tid har vi fått flere reaksjoner fra det jødiske miljøet og da har vi ikke lykkes, sier han.

Thor Haakon Bakke

– RETT VALG: Byråd for klima, miljø og byutvikling Thor Haakon Bakke (MDG), sier kommunen mener det er rett å fjerne kunstverket i dette tilfellet.

Foto: Miljøpartiet De Grønne i Bergen

– Er det kommunens jobb å føre sensur på gatekunst?

– Nei, det er det ikke. Men i dette tilfellet handler det om vårt bestillingsverk ved en lekeplass der alle skal føle seg velkomne. Når vi får flere reaksjoner fra en minoritet i Norge tenker jeg at det er riktig å fjerne det, sier Bakke og legger til:

– Vi har en veldig høy terskel for å fjerne gatekunst som provoserer og slik skal det være. men på denne lekeplassen skal alle føle seg velkomne. Derfor tenker vi at et slikt politisk kunstverk ikke hører hjemme her, men vi ønsker det hjertelig velkommen andre steder i byen.

Bakke understreker at fjerningen av gatekunsten er et enkelttilfelle, og at kommunen nå skal gå i dialog med AFK for å beslutte hva som skal gjøres med veggmaleriet.