Hopp til innhold

BT må kutte 150 millioner

Ansatte i Bergens Tidende raser mot ledelsen, som planlegger å spare mellom 100 og 150 millioner de neste årene.

Bergens Tidende aviser

NYE KUTT: Bergens Tidende har gjennomført mange innsparinger de siste årene. For første gang vil folk måtte gå når nye kutt planlegges.

Foto: Trude Bakke / NRK

Frem til 2015 skal Norges femte største avis gjennomføre kraftige kutt og endringer.

Arild Berg Karlsen, klubbleder i BT, sier de ansatte både er oppgitte og sinte. De ble informert om kuttene på et allmøte i dag.

– Sjokk som preger de ansatte

– Vi har fått beskjed om at det er et endringsbehov på 100–150 millioner kroner innen 2015. Det er veldig mye penger, og det er nok veldig mye sjokk som preger de ansatte her i dag, sier Karlsen til NRK.no.

Kuttene fører til at regionsavisen for Hordaland og Sogn og Fjordane må si opp folk for første gang i historien.

– Folk er litt lei seg, for vi har fått vite fra ledelsen at det i løpet av høsten skal komme frem en overtallighet. En del av disse overtallige vil da måtte gå med sluttpakker, sier Karlsen.

Bergens Tidende er en del av Schibsted-konsernet. Tidligere i dag ble det kjent at Schibsted planlegger en stor sparepakke i årene som kommer, noe som blant annet betyr at VG og Aftenposten flytter inn under samme tak .

Vil heller gå frivillig

De ansatte har ikke fått tid til å se på tallene ledelsen la frem i dag, men er uansett uenig i måten kuttene presenteres på. Karlsen peker på at BT har levert solide overskudd til Schibsted-konsernet i mange år.

– Uavhengig av om prognosene som legges til grunn er riktig eller ei, er det ikke grunnlag for å kutte kostnader slik det nå er snakk om.

– Schibsted-konsernet har godt med penger, vi har levert gode resultater og store overskudd og bidrag til konsernet i flere år. Vi mener at dersom det er behov for innsparinger, må det være mulig å få til over en lengre periode, og gjennom frivillige ordninger, sier klubblederen.

Skylder på digital utvikling

Sjefredaktør i BT, Trine Eilertsen, sier det er den digitale hverdagen og utviklingen som gjør at ledelsen nå må gjennomføre kutt.

Hun sier også at hun mener kutt over en treårsperiode er lang nok tid.

– Vi har planlagt å kutte kostnader over en treårsperiode. Det er en ganske lang periode, særlig i den digitale utviklingen vi står midt oppe i nå. Tempoet i den utviklingen ser vi at bare øker og øker, sier

Sjefredaktøren understreker at det BT-ledelsen som selv har lagt frem kuttplanene, og at de ikke kommer fra Schibsted. Eilertsen sier hun er villig til å diskutere innvendingene fra klubben i avisen.

– Jeg er med på å diskutere kuttene, men for å si det som det er: Jeg frykter nok heller at vi ikke gjør dette raskt nok – enn at vi gjør det for raskt.