Black Sabbaths ukjente norgesturné

De blir kalt heavyrockens gudfedre og rockefans over hele verden venter på å få se dem sammen igjen. Men da Ozzy & co besøkte Norge i 1971, var interessen lunken.

29. mai går Ozzy Osbourne og Geezer Butler på scenen på Koengen i Bergen, og to dager etter komme de gamle kompisene til Oslo Spektrum. Sammen utgjør de halvparten av legendariske Black Sabbath, som måtte avlyse sommerens to konserter i Norge på grunn av gitarist Tony Iommis kreftsykdom.

Gruppen spilte i Bergen så sent som i 2005. Langt mindre kjent er det at Ozzy & co også var på besøk også våren 1971, like etter gjennombruddet med «Paranoid». Den gang solgte Sabbath så dårlig i Bergen at både Led Zeppelin og Rolling Stones angivelig umiddelbart droppet byen fra sine turnéplaner.

Første konsert i Njårdhallen

Det hele begynte i Oslo, som det ofte gjør. Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward og Ozzy Osbourne hadde da vært på turné siden 11. september og besøkte Skandinavia allerede i oktober, men uten å svinge innom Norge.

Helt mot slutten av turnéen, 22. april, kom rockens nyeste mørkemenn endelig til Njårdhallen i Oslo og spilte sin aller første konsert på norsk jord.

Deretter gikk turen vestover. Konserten i Bergen ble holdt i Konsertpaléet, i salen som nå heter KP1 i Bergen Kino. Det ble lagt ut 2400 billetter til de to konsertene, som startet henholdsvis klokken 19.00 og 21.00. Birmingham-bandet spilte i 75 minutter på hver konsert, mens oppvarmeren Jonathan Swift spilte i en halv time.

Selv om Sabbath allerede var et stort navn på hjemmebane, var det absolutt ikke hysteriske tilstander i Norge. Tre dager før konserten i Bergen skrev Bergen Arbeiderblad at det kun var solgt 500 billetter til de to konsertene:

Denne nedslående melding fra Bergen Konsertbyrå er egnet til forbauselse og ikke så lite skuffelse. (...) Dermed kan det begynne å spøke alvorlig for Bergen Konsertbyrås videre planer til høsten. (...) Det har vært tale om grupper som Rolling Stones og Led Zeppelin, Santana og Savage Rose.

Bergen Arbeiderblad, 20. april 1971
Ozzy Osbourne på scenen i fjor, som soloartist

STOD STILLE I BERGEN: - Ozzy stod rett opp og ned og sang, med håret ned i ansiktet. Nesten urørlig. Han var ikke Mick Jagger, akkurat, sier Jarle Zimmermann.

Foto: Jonathan Hayward / Ap

«Mye bråk og høyst ordinært»

Den nedlagte Høyre-avisen Morgenavisen var den eneste av avisene i Bergen som anmeldte konserten dagen etter. Førsteside-tittelen lød «Black Sabbath - mye bråk og høyst ordinært». Anmeldelsen var basert på den første konserten og gir et godt innblikk i konsertopplevelsen:

  • Oppvarmer Jonathan Swift slet med å få bergenserne med på å klappe takten til sine «sad songs». Visesangeren blir omtalt som en kopi av Cat Stevens. Swift spilte blant annet Leon Russels «Corinna» og Carl Perkins' «Blue Suede Shoes», en låt Black Sabbath selv faktisk covret tidlig i karrieren.
  • Etter et kvarters platespilling som pause, gikk Black Sabbath på scenen i halvmørke. Ut fra Morgenavisens anmeldelse, kan det se ut til at «Black Sabbath» var første låt ut i Konsertpaléet, med sine «trommetoner som nærmest kan sammenliknes med tordenskrall» . Avisen nevner også at «War Pigs», «Iron Man» og «Paranoid» ble spilt.

NRK.no har sporet opp flere av publikummerne på konsertene i Bergen. Gateprest Thor Brekkeflat var en av dem som fikk oppleve Ozzy & co i Konsertpaléet.

Bill Ward

UTE?: Trommeslager Bill Ward er for tiden ute av bandet, på grunn av uenigheter om kontrakten for gjenforeningen.

Foto: DAVID MCNEW / Reuters

– Jeg husker ikke så mange detaljer, bare at det var helt fantastisk. Masse langt hår og lyd langt inn i sjelen, sier Brekkeflat 41 år senere.

– Spilte ekstremt høyt

– Jeg husker aller best at de hadde forsterkeranlegg som gikk helt opp i taket og at de spilte ekstremt høyt. Alle jeg snakket med etterpå sa det samme, sier Morgenavisens anmelder, Frode Svanevik, til NRK.no.

Svein Hovland, kjent fra 80-tallsbandene Gjennomslag og Blind Date, bekrefter at lyden var brutal. Spesielt var det

mellomtonene fra Tony Iommis gitar som nesten bokstavelig talt ga folk bakoversveis.

– Det var så høyt at det begynte å ringe i ørene umiddelbart, sier Hovland, som satt midt i salen.

Jarle Zimmermann, kjent fra bl.a., Elektrisk Regn, fikk så vondt i ørene at han gikk før konserten var over, noe han hevder å ikke ha angret et sekund på i ettertid.

– Det var umulig å høre noe skikkelig. Lyden var bare skurr, med Ozzy langt i bakgrunnen. Jeg husker også godt at de bare stod stille på scenen som fire stolper. Ozzy stod rett opp og ned og sang, med håret ned i ansiktet. Nesten urørlig. Han var ikke Mick Jagger, akkurat, sier Zimmermann.

– Første konsert med headbanging

Svein Hovland bekrefter at gruppen åpnet konserten med «Black Sabbath» og husker også at «N.I.B.» og «Fairies Wear Boots» ble spilt, men Hovland kan ikke huske at Sabbath spilte noen låter fra «Master Of Reality», som kom ut tre måneder senere.

Thor Brekkeflat

- FANTASTISK: Gateprest Thor Brekkeflat koste seg på Sabbath-konserten i 1971.

Foto: Gunn Aasen / NRK

– På den konserten så jeg også headbanging i Bergen for aller første gang, forteller Hovland.

– Er det riktig at det var forbausende lite folk på konserten?

– Det var ikke fullt, men ikke lite folk heller. Jeg vil anslå at det var omtrent trekvart full sal, sier Hovland.

Møtte Ozzy i trappen

Høydepunktet for ham kom uansett før konserten begynte.

– Jeg og en kompis snek oss ut i sidegangene på Konsertpaléet, fordi vi ville prøve å

komme oss opp i garderoben til bandet. Det klarte vi ikke, men plutselg møtte vi på Ozzy i trappen. Han var på vei ned til scenen og var kledd i en skinnjakke. Vi hilste på ham og han hilste tilbake. Men der og da ble jeg veldig overrasket over at han var så liten, forteller Hovland.

Uansett hvor gøy det var for de som kom, sørget mange usolgte billetter til at Bergen Konsertbyrå slet økonomisk etterpå og måtte stoppe en rekke planer som, i ettertid, langt ville overgått Sabbath-konserten i viktighet.

Dagen etter konserten slo BA ettertrykkelig fast at verken Rolling Stones eller Led Zeppelin ville vurdere å komme til Bergen, på grunn av det skuffende publikumsoppmøtet på Sabbath-konserten og ved en rekke andre storfine besøk.

Tony Iommi i Oslo Spektrum 2009

STÅR OVER: Tony Iommi har fått kreft og står derfor over sommerens turné. Her fotografert i Oslo Spektrum sist gruppen besøkte Norge, i 2009, da under navnet Heaven & Hell.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Stavanger

Etter konsertene i Konsertpaléet, dro Ozzy & co videre til Giskehallen i Sandnes for den siste opptredenen før returen til England og Royal Albert Hall, som var den siste konserten på «Paranoid»-turnéen.

Stavanger Aftenblad omtalte konserten to dager før, i en mildt sagt lite positiv artikkel, basert på anmeldelsene fra konserten i København:

Black Sabbath. Det lyder ikke hyggelig. Og hyggelige ser de heller ikke ut. (...) Da Country Joe besøkte Sandnes, brøt høyttaleranlegget sammen. Kanskje skulle man håpe på at uhellet gjentok seg? (...) I København blir det likefram sagt at Black Sabbath er på vei ut.

Stavanger Aftenblad, 22. april 1971
Geezer Butler

MED OZZY TIL NORGE: Geezer Butler er bassist for Ozzy på sommerens konserter. Der vil de fremføre flere Sabbath-låter for å hedre kreftsyke Tony Iommi.

Foto: DAVID MCNEW / Reuters

Sjelden har vel noen tatt mer feil. Black Sabbath vokste til å bli et av de største og viktigste navnene innen hardrocken. Ozzy Osbourne forlot gruppen i 1979 på grunn av store alkoholproblemer. Han ble erstattet av Ronnie James Dio og senere Ian Gillan, for å nevne noen. De fire grunnleggerne kom sammen igjen i 1997 og har turnert sporadisk siden.

Ozzy og Geezer kommer uten Tony

Sabbath besøkte Bergen for andre gang i 2005, da de spilte på Koengen. Gruppen skulle også spille på Koengen i 2010, da med Ronnie James Dio som vokalist, men konserten ble avlyst på grunn av Dios kreftsykdom.

Også gitarist Tony Iommi er nå rammet av kreft, og Sabbath har avlyst sommerens konserter i Bergen og Oslo. Ozzy Osbourne og Geezer Butler stiller i stedet, med gitarist Zakk Wylde og Guns N' Roses-stjernen Slash som gjest.

PS: Ønsker du å høre hvordan Black Sabbath låt live på denne tiden, kan du sjekke ut live-samlingen «Past Lives» fra 2002. Der kan du høre «Iron Man», «Black Sabbath», «NIB», «Behind The Wall Of Sleep» og «Fairies Wear Boots» tatt opp i Paris fire måneder før konsertene i Norge.