Hopp til innhold

Biskop fordømmer aksjonsformen

Biskopen i Bjørgvin tar sterk avstand fra måten det ble aksjonert på under en homogudstjeneste i går. Han tar imidlertid ikke avstand fra selv protesten.

Prest måtte berast ut av Johanneskirken

KASTET UT: To personer måtte bruke makt for å få Per Kørner ut av Johanneskirken søndag kveld.

Foto: Lubava Malisheva

Halvor Nordhaug

IKKE FORSTYRRE: – Han må få fremføre den oppfatningen han har, men uten å forstyrre gudstjenesten, sier biskop Halvor Nordhaug om Kørners protest.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Vi lever i et samfunn hvor det er fritt å ytre seg til både dette og andre spørsmål, men man må bruke de aksjonsformer som er lovlige, sier biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug.

Protesterte i homogudstjeneste

I går ettermiddag demonstrerte presten Per Kørner i en gudstjeneste rettet mot homofile, lesbiske og tranpersoner. Med prestekjole, gul vest og bibelen i hånden gikk han opp til alteret da gudstjenesten pågikk.

Gudstjenesten i Johanneskirken er en del av Regnbuedagene i Bergen, som har som mål å synliggjøre de seksuelle minoritetene og personer med ulike kjønnsuttrykk.

– Det vi ikke kan godta er at noen går inn og forstyrrer et arrangement som pågår, på den måten det skjedde i går, sier biskopen.

– Forstår at han bli utvist

Det er ikke første gang Kørner, som ikke jobber som prest i Den norske kirke, bryter inn i en gudstjeneste for å få fram meningen sin. Under en gudstjeneste i Stavanger ble han liggende ved alterringen under hele gudstjenesten.

Presten i Johanneskirken ba ham klart og tydelig om å gå fra kirken, og etter noen protester ble han til slutt geleidet ut.

– Jeg forstår at han blir utvist. Hvis han derimot hadde blitt sittende på benken i et slikt antrekk synes jeg man burde ha latt ham sitte, sier Nordhaug.

– De er inkludert

Presten hadde flere slagord på vesten. «Gud lar seg ikke spotte» og «Til mann og kvinne skapte ham dem» stod i store bokstaver på vesten.

– Den oppfatningen har han, og den må han få lov til å fremføre, men ikke på en slik måte at den forstyrrer gudstjenesten, sier Nordhaug.

Han er likevel klar på at homofile og lesbiske er inkludert i kirken.

– Det er denne gudstjenesten et uttrykk for. Vi må ha en samtale om homofilt samliv i kirken, og det har vi. det er en vanskelig sak der det er sterke følelser på begge sider. men vi må føre samtalen i ordentlige former, og ikke aksjonere slik at gudstjenesten blir forstyrret, sier Nordhaug.

Prest protesterer mot homogudstjeneste

PRESTEPROTEST: Bildene viser at Kørner først sitter to minutter på en kirkebenk før han går frem til alteret og forstyrrer gudstjenesten.

Foto: Lubava Malisheva