Bergen stenger meldingstjeneste etter nytt avvik

En melding fra en foresatt til kontaktlærer gikk ut til hele foreldregruppen. Bergen kommune stenger nå meldingstjenesten i Vigilo-appen.

Vigilo-appen

STENGES: Vigilo-appen har hatt flere sikkerhetsbrudd den siste tiden. Nå stenger Bergen kommune meldingstjenesten inntil videre.

Foto: Jon Bolstad / NRK

I forrige uke ble det kjent at Bergen kommune hadde gitt foreldre uten foreldreansvar tilgang til opplysninger om barn på hemmelig adresse gjennom skoleappen Vigilo.

Nå er det oppdaget det kommunen kaller en ny, alvorlig feil:

Fredag foretok Vigilo en oppdatering i meldingstjenesten. I denne oppdateringen ble også en chattetjeneste mellom foreldre tilgjengelig. Denne funksjonen har Bergen ikke avtalt å ta i bruk, ifølge skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap).

Endringen førte til at en melding fra en foresatt til kontaktlærer gikk ut til hele foreldregruppen.

– Alvorlig

Bergen kommune oppdaget avviket mandag og ga beskjed til leverandøren, ifølge en pressemelding fra kommunen. Vigilo stengte meldingstjenesten og fjernet chattefunksjonen. Selv om Vigilo har gjort løsningen tilgjengelig igjen, har Bergen kommune besluttet å vente med å ta meldingstjenesten i bruk inntil videre.

Det betyr at meldinger mellom skole og hjem nå må skje gjennom andre egnede kanaler, skriver kommunen.– Dette er en alvorlig feil. Vi kommer til å kreve en grundig forklaring fra leverandøren om hvordan de kan ta i bruk en ny funksjonalitet som vi ikke har bestilt, spesielt i lys av den siste tids hendelser. Basert på dette har vi valgt å ta bort meldingstjenesten inntil videre, sier byråd for barnehage, skole og idrett, Linn Kristin Engø (Ap).

– Ikke feil

Men administrerende direktør i Vigilo, Øystein Viland, sier til BA at det ikke er snakk om en feil. Vigilo har lagt til et alternativ i appen hvor foreldre kan svare på felles gruppemeldinger, sier han til avisen.

– I dette tilfellet har antagelig en forelder svart på en gruppemelding som kontaktlæreren har lagt ut. Da blir det synlig for alle, sier Viland.

Engø sier til NRK at de spesifikt hadde bedt om at appen ikke måtte få noen ny funksjonalitet nå.

– Nå skal vi ha en god dialog med leverandøren om veien videre, sier Engø.

Vigilos direktør har så langt ikke besvart NRKs henvendelse om et intervju.

Har skjedd flere steder

I forrige uke ble det kjent at Bergen kommune hadde gitt foreldre uten foreldreansvar tilgang til opplysninger om barn på hemmelig adresse gjennom skoleappen.

Svikten omfatter blant annet tre barn som bor på hemmelig adresse og ti barn som har familieforhold som gjør at foreldrene ikke skulle ha noen informasjon om barna, skrev Bergens Tidende.

Onsdag fortalte NRK at samme feil har skjedd i en stor kommune på Østlandet.

En barnefar ble fradømt foreldreretten etter en alvorlig hendelse for over ti år siden. Da kommunen i oktober tok i bruk Vigilo, ble han likevel lagt til i appen, selv om han ikke har foreldreansvar.